NAĐA (6) OD KAD ZNA ZA SEBE JEDE MAST I HLEB! Živi u kolibi, a podižu je SAMO BAKA I DEKA (FOTO)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nađa Maldenović iz Niša živi sa bakom i dedom u neuslovnoj kući. Žive od socijalne pomoći i minimalne penzije. Nađa ima šest godina i kao i njeni vršanjaci krenula je u predškolsko.

Nađina svaodnevnica je kuća koja više liči na kolibu, bez kupatila, sa najlonima tamo gde bi trebalo da bude zid. Kuća se nalazi van grada, među voćnjacima, a na stolu osnovne životne namirnice. Za jedino društvo ima baku i deku, ali ipak ona je srećno dete.

– “Idem u školu, učim. Doručkovala sam mast i hleb, juče isto mast i hleb. Volim to da jedem. Ne nedostaje mi ništa, sve imam” – kaže Nađa.

 

Sedamdesetogodišnja baka i deka koji se bliži osamdesetoj, nastoje da ublaže neimaštinu i odsustvo roditelja koji su Nađu davno napustili.

– “Ja i suprug jedemo dva obroka, ono drugo sve ostavljamo njoj. Oblačila sam je na buvljaku sa 30,50 dinara za patike, bluzice, sveske, blokove, sve što njoj treba. Kuća se srušila, stvari istrulele od vlage” – kaže Slavica Mladenović.

– “Sve se može žrtvovati u interesu ovog malog koji nam produžava vek, ja to znam. Najveći lek mojoj duši je ona” – ističe Svetomir Mladenović.

Baka Nađu vodi u školu pet kilometara kroz njive i preko auto-puta i čeka da završi nastavu da bi je vratila kući. Vaspitačici su Nađine blatnjave gumene čizmice i hleb i mast za užinu bili alarm.

– “Dala sam joj čokoladno mleko i iz kuhinje su joj dali džem, ona se zadavila jer je prvi put videla čokoladno mleko i tu količinu hrane. Obavestila sam roditelje, direktora, koleginice, i uključili su se” – navodi vaspitačica MIlica Marinković.

O uslovima u kojima žive saznalo se kada je Nađa krenula u predškolsko jer skromni baka i deka do sada nisu tražili pomoć.

– “Sada je uspostavljen kontak sa bakom. Izražena je potreba za interventnom pomoći koja će obezbediti sredstva za adapaciju kuće” – navela je Lidija Stanković iz “Centra za socijalni rad “Sveti Sava” u Nišu.

 

Share.

Leave A Reply