NADLEŽNI U BIH UPOZORAVAJU: JEDNA OSOBA ZARAŽENA DELTA SOJEM ZARAZI JOŠ 30 LJUDI, ISKORISTE MOŽDA POSLJEDNJU PRILIKU!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je jučer da je sa pojavom delta soja u Republici Srpskoj potrebno razmišljati o eventualnoj modifikaciji određenih epidemioloških mjera.

Zeljković je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, povodom detektovanja delta soja virusa korona u Srpskoj, istakao da nošenje zaštitnih maski predstavlja jako bitnu kariku u zaštiti zdravlja svakog pojedinca.

Mutacije virusa

U našoj zemlji je svim zavodima i institutima prijavljeno 555 novozaraženih, te 26 smrtnih ishoda od posljedica veoma opasne Covid-19 infekcije

Maske i fizička distanca onemogućavaju da virus dođe do nas. Delta soj ima veliku moć širenja. Divlji soj virusa korona se širio na način da je jedna osoba mogla da zarazi dvije do tri osobe, dok osoba zaražena delta sojem može da zarazi od 20 do 30 osoba u jednom kontaktu, pojasnio je Zeljković.

On je pozvao sve u Republici Srpskoj da poštuju mjere i pristupe procesu vakcinacije. Napomenuo je da je u Srpskoj do sada isporučeno oko 280.000 doza prve komponente vakcine protiv virusa korona, te više od 200.000 doza druge komponente. Rekao je da je cilj da procenat vakcinisanih što prije bude iznad 50 odsto ukupne populacije, dok je Srpska trenutno na nivou oko 31 odsto.

U većini sfera života trenutno nemamo visoke procente vakcinisanih, ali trudimo se na svaki mogući način da svima približimo vakcinaciju. Imamo dovoljne količine vakcina i svakom građaninu je omogućeno da se vakciniše, istakao je Zeljković, navodeći da je Služba za mikrobiologiju Instituta, uz ogromne napore, utvrdila prisustvo delta soja virusa korona u Republici Srpskoj, čime su potvrđene sumnje da je jedan od razloga naglog povećanja broja oboljelih i sam delta soj koji ima izuzetno brzu.

Načelnik Službe za mikrobiologiju Instituta Pava Dimitrijević rekla je da je od 20. do 27. augusta testirano 25 uzoraka, od čega su 24 bila reprezentativna.

 

Share.

Leave A Reply