Nakon 15 dana na respiratoru, porodilja iz Banje Luke pobijedila koronu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nekada nam život donese nepredvidive situacije, a najteža od njih je bolest.

Kristinu Perać, tada trudnicu, a sada već majku prijevremeno rođene djevojčice, napao je virus korona. Nakon 15 dana borbe na respiratoru i ekmo aparatu, zajedno sa osobljem Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a RS-a, dobila je svoju najveću životnu bitku – izborila se sa Covid oboljenjem i napokon će vidjeti svoju bebu.

– Muž i sestra preležali su Covid, a ja sam bila bez simptoma, priča Kristina Perać za RTRS i dodaje:

– Mislila sam, korona mi ništa ne može. Onda sam se vratila sa putovanja i počela da kašljem. I tada nisam vjerovala u bolest i odbila prijem u bolnicu. Testirala sam se i bila sam pozitivna.

U tom trenutku nastala je panika, a zatim hitna hospitalizacija, porod carskim rezom u momentu kada je trudnoća stara šest mjeseci i 10 dana. Apel je upućen na svim medijima u RS-u da se donira krv za porodilju koja mora na ekmo aparat.

U Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane vladala je velika borba. Kristina, koja je došla u svjesnom stanju nakon carskog reza, vrlo brzo je priključena na respirator pa na tzv. vještačka pluća, aparat koji je posljednja opcija za preživljavanje.

– Najteže nam je bilo kada smo je morali uspavati i stviti na ekmo aparat. Svi na odjelu smo se molili da Kristina preživi i da se vrati kući svom mužu i djetetu – rekla je Јelena Gačić, medicinska sestra.

Profesor doktor Peđa Kovačević, načelnik Klinike, naglasio je da su zahvaljujući svemu onome što imaju u Kliničkom centru uspjeli da spase dva života koji će na radost svih nastaviti dalje svojim životnim putevima.

– Ne mogu da vjerujem šta su ovde ljudi uradili za mene – rekla je Kristina i dodala kroz plač:

– Ne bih ovo poželjela nikome. Iako je sve prošlo super, ostala je još fizikalna terapija, još ne mogu da hodam. Dolazi mi fizijatar svaki dan. Јa još nisam vidjela svoje dijete…

Kristinina poruka je, nakon svega što joj se desilo, da se vakcinišemo.

– Želim da kažem nešto, a da to ne zvuči kao kliše. To što kažem vakcinišite se, pogledajte kroz šta sam ja sve prošla, možda jeste kliše, ali to stvarno nije, jer sam ja prije 15 dana mogla da trčim, a sada ne mogu da hodam – istakla je i naglasila:

– Svi imamo pravo na grešku i dobro je kada možemo da je ispravimo. Јa sam samoj sebi postavila dijagnozu da mi nije ništa i ta greška mogla je da košta dva života.

Share.

Leave A Reply