Nakon problema u Goraždu respiratore “Srebrene maline” danas instaliraju na KCUS-u

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kao i u Goraždu, instalaciju uređaja radit će sarajevski “Dre Medical”, sestrinska firma kompanije “Profesional Medic” koja se javila na poziv Federlne uprave za civilnu zaštitu (FUCZ). Testiranje respiratora obavlja ovlaštena laboratorija “Verlab” iz Sarajeva.

Oba respiratora namijenjena Goraždu, jučer se pokazalo, bila su neispravna. To je za naš portal jučer potvrdila direktorica Kantonalne bolnice Goražde Nermina Kamenica.

Prvi respirator beogradska kompanija nije uspjela ni “upaliti” te je on odmah vraćen, da bi drugi bio pokrenut, ali kako je za naš portal kazao Almir Badnjević, direktor “Verlaba”, nije radio u zakonskim granicama mjerenja.

“Kad su dopremljeni respiratori, serviseri koji su došli s predstavnicima Federalne uprave civilne zaštite su ih odmah postavili. Međutim, tada je primijećeno da je jedan od njih neispravan i on je odmah vraćen. Iz civilne zaštite su nam rekli da će narednih dana neispravan uređaj biti zamijenjen drugim, kojeg ćemo instalirati i koji će također biti atestiran od nadležne agencije za mjeriteljstvo, kako bi se dobio cerfikat za upotrebu. Dok se ne dobije cerifikat, respiratori ne mogu biti korišteni”, kazala je za Klix.ba Kamenica.

Podsjetimo, FUCZ je putem firme Srebrena malina nabavio 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Zbog sumnjive nabavke državni tužitelji su otvorili predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

Share.

Leave A Reply