Nakon sahrane Amfilohija došlo do povećanja broja zaraženih u Crnoj Gori

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Crnogorske zdravstvene vlasti registrovale su u srijedu 874 novozaražena koronavirusom, čime je nastavljen niz svakodnevnog obaranja rekorda u broju zaraženih na dnevnom nivou, zbog čega su u Podgorici i još nekoliko crnogorskih gradova uvedene restriktivne mjere.

Kako je saopćio crnogorski Institut za javno zdravlje, u posljednja 24 sata analizirana su 2.004 uzorka, od kojih su 874 bila pozitivno na koronavirus.

“Broj oboljelih trenutno iznosi 5.638, što je 895 na 100 hiljada stanovnika”, saopćeno je iz Instituta. Kao i prethodnih dana, čak polovina pozitivnih je iz Podgorice.

Nagli rast broja oboljelih posljedica je, kako tvrde epidemiolozi, nepoštivanja epidemioloških mjera i masovnih okupljanja u prethodnim danima, prije svega na pogrebu mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija, kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada građana.

Zbog alarmantne epidemiološke situacije, Institut za javno zdravlje odlučio je uvesti strožije epidemiološke mjere u Podgorici, Cetinju, Budvi i Ulcinju, koje će se početi primjenjivati u petak u ponoć.

U tim gradovima zatvaraju se ugostiteljski objekti i škole, a također je zabranjeno i okupljanje u stanovima i kućama osobama koje nisu članovi zajedničkog domaćinstva.

Ove mjere, kako je saopćeno, vrijedit će najmanje 14 dana.

Ovakve mjere dale su u septembru i oktobru rezultate u nekoliko crnogorskih gradova u kojima je, nakon političkih skupova održanih u vrijeme parlamentarnih izbora, broj oboljelih naglo rastao tako da epidemiolozi isto očekuju i u Podgorici, u kojoj živi trećina ukupnog stanovništva Crne Gore.

(SB)

Share.

Leave A Reply