Naučnik s Oxforda: U Britaniji se pojavio novi supersoj virusa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Epidemiolog i član Vladina Znanstvenog savjeta Branko Kolarić gostujući u emisiji Hrvatskog radija rekao je da su jučer na sastanku Znanstvenog savjeta raspravljali što i kako napraviti što se tiče mjera.

“S jedne strane imamo poboljšanje epidemiološke situacije jer su mjere koje smo uveli dale svoj učinak, a s druge strane imamo pojavu novog soja i zahlađenje”, rekao je.

Istaknuo je da je on protiv većeg ublažavanja mjera jer, kako je rekao, puno smo truda i energije uložili da dođemo do ovako povoljne situacije i s obzirom na potencijalno brzo širenje novih sojeva, bilo bi vrlo rizično pustiti sve mjere i riskirati da za 2-3 tjedna imamo porast broja novooboljelih.

Dodao je i da novi soj cirkulira od otprilike 20. siječnja te da to na sreću nije utjecalo na ukupan broj novooboljelih.

“U Britaniji se pokazalo da se taj novi soj efikasnije širi među djecom, a kod nas su škole bile zatvorene i to je pridonijelo da se taj soj nije znatnije proširio”, rekao je Kolarić.

Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine sa Sveučilišta u Oxfordu, rekao je da je britanski soj u Britaniji otkriven u prosincu 2020. godine, te da je zadnjih mjesec dana postao dominantan soj, odnosno da je njime zaraženo više od 50 posto oboljelih.

“Otkriveno je i da taj britanski soj ima mutaciju koja je došla iz južnoafričkog soja. Sada imamo novi britanski supersoj s južnoafričkom mutacijom koji može izbjeći imunosni odgovor i ljudi koji su preboljeli virus, a i onih koji se trebaju cijepiti i steći imunitet”, rekao je Ramadan. Dodao je da Britanija cijepi brzom dinamikom i da je do sada cijepljeno 13 miliona ljudi, a do sredine veljače očekuju da će cijepiti oko 15 miliona i time bi procijepili svu ugroženu skupinu.

Kad je riječ o AstraZenecinu cjepivu Ramadan je rekao da je ono jednako učinkovito kao i druga cjepiva te da najnoviji podaci pokazuju da AstraZenecino cjepivo štiti sve dobne skupine i stvara jednaki imunitet.

Najnovija klinička ispitivanja pokazuju da AstraZeneca stvara imunitet već nakon 20-ak dana u 76 posto slučajeva nakon prve doze, a nakon druge doze štiti i do 85 posto slučajeva”, rekao je.

Podsjetimo, prije nekoliko dana britanski soj korona virusa potvrđen je i u BiH.

Share.

Leave A Reply