“Ne želim da prođem kao Jozo Leutar u Sarajevu”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

On je rekao da o tome više ne želi pričati, jer je o toj temi sve rekao.

Meni taj glas liči na moj glas, postoje rečenice koje su sasvim sigurno moje, ali taj razgovor je potpuno jasno da se radi o montaži. I Savjet je rekao da se na osnovu toga ne može izvesti nikakav zaključak. Ja više o tome ne želim pričati. Dokaz mora biti pribavljen na zakonit način, to je jedini način da zaštite društvo od zlouopoteba bezakonja, ucjena. Mislim da se danas svi građani BiH moraju zapitati u kakvom društvu živimo ukoliko se jedan takav napad može izvršiti bez ikakvih posljedica’‘, istaknuo je Tegeltija u razgovoru za N1.

Potom je dodao da se ne sjeća da je sa Milijanom Buhom ikada razgovarao putem telefona.

”Razgovor o njenom sukobu interesa gdje ima dijelova iz ovog audiosadržaja sam obavio prije nekih godinu i po dana ili dvije godine. Ja sam to njoj rekao, to je bio razgovor u mojim službenim prostorijama. Ne sjećam se da sam s njom ikada razgovarao telefonom. Ja zaista ne želim, svako može čuti na tom snimku, ja to više ne želim da komentarišem, ja sam o tome sve rekao. Javnost, gledaoci može o tome misliti šta hoće”, poručio je gost N1 televizije.

Tegeltija je zatim poručio kako ne želi da prođe kao Jozo Leutar u Sarajevu, aludirajući na atentat iz 1999. godine.

On je dodao da je zabrinut za svoju sigurnost, jer nema pratnju i obezbjeđenje.

”Ja sam htio da vidim kako razmišljaju članovi Savjeta i da vidim kako ću se postaviti dalje. Čuo sam kako je diskutovao jedan broj članova, moja će odluka biti bazirana na tome i na osjećaju sigurnosti koji imam. Ne znam šta vi zaključujete, ne želim da naslućujem bilo šta, govorim koji su parametri na osnovu kojih se ja opredjeljujem. Ja sam čovjek demokrata, radim sve u skladu sa Zakonom, ništa što budem uradio neće biti protiv zakona i neće blokirati instituciju. Osjećam se ugroženim i da mi je narušena sigurnost, ja nemam nikakvo obezbjeđenje. Evidentno je da se pratim i snimam, ne želim da prođem kao Jozo Leutar u Sarajevu, ne planiram da imam takve posljedice. Sve što je danas činjenica će biti opredjeljujuće kod donošenja odluke”, istaknuo je Tegeltija.

Govoreći o posljednjoj sjednici VSTV-a, rekao je da nije bilo nikakvog razloga da ne prisustvuje.

”Tema je bila aktuelna, situacija koja je obuhvatala pitanja sigurnosti, a onda i objavljivanje audiosadržaja. U takvoj jednoj situaciji nema nikakvog osnova da se izuzima član Savjeta. Da je bio pokrenut bilo kakav postupak, naravno da bi se mogao izuzeti. S obzirom na temu sjednice, nije bilo nikakvog razloga za moje izuzimanje”, kazao je Tegeltija u razgovoru s Daliborom Mrdićem.

Iznio je oštre kritike na račun sudije Suda BiH Branka Perića.

”Gospodin Branko Perić se ponaša kao špekulativni novinar, a ne kao sudija. On špekuliše vrlo jasno i otvoreno, što sudija sebi ne smije nikada dozvoliti. Siguran sam da nigdje na svijetu ne postoji sudija koji tako jasno špekuliše o drugim ljudima”, poručio je gost N1.

Share.

Leave A Reply