Negator genocida ostaje bez njemačkog ordena!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Ovo je Gideon Greif, izraelski istoričar i negator genocida u Srebrenici. Trebao je da dobije Orden za zasluge od strane njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera. Neću sad ulaziti u meritum stvari i hoću da vjerujem kako je njemačka administracija bila u tragičnom neznanju i poricanju realnsoti, kad je predložila ovu personu za orden.

I orden bi mu vjerovatno bio dodijeljen da nije Instituta za istraživanje genocida iz Kanade koji je uputio je pismo sljedeće sadržine njemačkom predsjedniku:

– Vaš potez je duboko anticivilizacijski, dehumanizirajući, neljudski, opasan za mir i stabilnost u svijetu i poguban za međunarodnu pravdu i pravo. Vaš potez degradira Ujedinjene nacije i internacionalne pravne i sudske autoritete i dokumente.

Eto tako to rade dobri, čestiti i pošteni ljudi diljem svijeta koji spašavaju naš obraz! Za to vrijeme, lokalni političari u BiH nisu našli za shodno da intervenišu, kako se bruka ne bi verifikovala ovim zvaničnim priznanjem za jednog negatora genocida. Sa druge strane, političari u rs-u su sramno likovali i slavili što negator genocida treba da dobije orden.

Ali, od toga nema ništa!

Istina pobjeđuje i mi se se za nju moramo boriti. Svakodnevno! Svakominutno!

Moj ljudski naklon Institutu za istraživanje genocida u Kanadi! Bez tih sjajnih ljudi, danas bi gledali bruku i sramotu epskih razmjera!

Za one koji ne znaju, ranije su mediji objavili da će predsjednik Steinmeier uručiti orden Greifu, koji negira da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima u ljeto 1995.

Greif je bio predsjednik komisije o Srebrenici koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska.

Dragan Bursać

Share.

Leave A Reply