NEKA(D) ČETNIK, NEKA(D) BRAT: Zašto je Nikšić pružio ruku utopljeniku Izetbegoviću?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

On mu neće reći ni hvala, a njegovi botovi i medijski kerberi će ga ponovo napasti kao četnika i izdajnika čim se kriza malo ublaži

Kako su izvijestili mediji predstavnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA), održali su radno konsultativni sastanak  na temu komuniciranja aktuelne političko sigurnosne situacije u okvirima evropskih institucija.

Navodno je dogovoreno da se iskoriste partnerstva i uticaji koje stranke imaju u Evropskom parlamentu i drugim EU institucijama, kako bi se u fokus stavile teme koje su u vezi s trenutnom krizom u Bosni i Hercegovini.

Kako je pojašnjeno medijima lideri stranaka su ostavili u ovom trenutku po strani političke razlike.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Nermin Nikšić i Bakir Izetbegović, te zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH Denis Bećirović, Saša Magazinović i Halid Genjac.

Pošto su teme bile protokolarne naravi, što znači da su se mogle iskomunicirati i iskordinirati i bez sastanka uživo, ovaj sastanak bi se mogao ocijeniti bespotrebnim. A pošto se već desio od njega će koristi imati osobno Izetbegović, dok će Nikšić snositi posljedice negativne percepcije i dojma sa sastanka kod svojih birača.

Prije toga već se desio susret Izetbegovića sa Vojinom Mijatovićem u Banjoj Luci koji je iskomentiran negativno kao bespotreban.

Do sastanka je došlo sigurno na inicijativu Bećirovića i Magazinovića koji su već odavno pokazali ideološko otopljavanje koketirajući sa desnicom. Nijedan od njih nije preživio javni linč od strane režimskih botova i medija kakav je doživio Nikšić kojeg su proglasili izdajnikom i četnikom. Tako da je u sred kampanje na lokalnim izborima Nikšić morao objavljivati vojnu knjižicu kao dokaz da je bio pripadnik Armije BiH. Čak je objavio i broj dana provedenih u redovima Armije BiH.

To je bila odmazda Bakira Izetbegovića zato što je Nikšić odbio njegovu „utrnutu ruku“ kojom ga je pozivao u koaliciju sa SDA-om.

Ako se sad Nikšić sažalio nad utopljenikom Izetbegovićem pod izgovorom patriotske solidarnosti i spašavanja države čiji su temelji dobrano poljuljani, loše je to procijenio. Prvo Izetbegović mu neće reći ni hvala, a njegovi botovi i medijski kerberi će ga ponovo napasti čim se malo kriza ublaži. Na koncu, zar Izetbegović nije već rekao da će se kriza završiti tako da se „tresla gora, a rodio miš“. Ako sam vjeruje u to čemu pisanja pisama i kuknjava pred evropskim parlamentarcima?!

Kako god, Nikšić je pokazao da ima problema sa drugom postavom u vrhu stranke i da im zarad „mira u kući“ mora ići na ruku i kad su ovako infantilni potezi u pitanju. To nisu svojstva lidera kakvog treba BiH nakon što je Izetbegović definitivno izgubio tu auru.

(TBT, R.I.)

Share.

Leave A Reply