NEZAPAMĆEN TALAS POSKUPLJENJA : Nakon maslaca i mlijeka trgovci otkrivaju koji će proizvodi uskoro poskupjeti…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zbog tzv. uskih grla u isporuci, poznati njemački trgovački lanci kao što su Edeka, Rewe i Aldi najavljuju daljnje poskupljenje proizvoda.

Nakon što su već poskupjeli maslac i mlijeko, sad se očekuje poskupljenje hljeba i krompira. Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu u ponedjeljak je objavio kako je cijena žitarica u septembru u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla za 33,3 posto. Cijena krompira porasla je za 35,5 posto, prenosi Fenix magazin.

Centralno udruženje njemačkog pekarskog obrta naglasilo je kako kratkoročno povećanje cijena žitarica ne mora izravno utjecati na prodajne cijene.

Mnogi su pekari dogovorili dugoročne ugovore o isporuci brašna pa na njih ne bi trebalo utjecati povećanje cijena”, rekao je  direktor Udruženja Daniel Schneider.

Ipak, trenutno postoji niz faktora koji utiču na poskupljenje proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda. Troškovi plata i energije znatno su veća stavka od cijena sirovina za pekare. Troškovi osoblja čine oko 45 do 50 posto, a troškovi energije oko šest do deset posto.

“Povećanje minimalne plate, koja bi prema planovima tzv. semafor stranaka u budućnosti trebala iznositi dvanaest eura, poskupljuje proizvodnju pekarskih proizvoda. Povećanje minimalne plate dovelo bi do povećanja ukupne strukture plata, a poslodavci bi bili prisiljeni podići plaće iznad dvanaest eura kako bi održali distancu između kvalifikovanih i nekvalifikovanih zaposlenika”, objasnio je Schneider.

Share.

Leave A Reply