Nijaz Porić – Manjača 1965.- 1993.

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Zašto me zovu Manjača?

Porić Nijaz – Manjača otišao je na ratište Saborskog kod Plitvica kao pripadnik MUP-a Hrvatske 20.07.1991 godine. Nakon dvadeset dana junačkog rata upao je u četničku zasjedu i odveden u Plaški. Od tada je proživio velika mučenja i patnje koje ljudski um teško može zamisliti.

Uostalom evo šta on kaže : U zarobljeništvu su me tukli , nisu mi dali vodu pa sam morao mokraću piti, rezali vene na rukama , ložili vatru na stomaku , crtali noževima , a i sad imam ožiljak na stomaku od četničkog noža koji sam zadobio prilikom ispitivanja. Pitanja su bila takva da se na njih nije moglo uopšte ni odgovoriti jer koji bi god odgovor rekao smatrali bi da je laž. Iz Plaškog su me nakon 12 dana odveli u Korenicu , gdje sam proveo 15 dana. Nakon toga prebačen sam u željavu kod Bihaća , gdje sam radio kao zarobljenik na farmama. Tamo me je prepoznao Božo Vejnović koji je u Bužimu radio kao konobar i bio jedan od mojih prijatelja do tad , jer smo prije rata svi bili skupa. Kundakom puške mi je razbio nos i polomio dva rebra. Zatim je naredio da skinem prsten sa svoje lijeve ruke. Pokušao sam ali ruke su mi bile natekle i nisam mogao , uzeo je svoju bajonetu i prišao mi sa osmijehom na licu. Razrezao mi je prst po dužini a zatim naredio pomoćnicima da donesu so , gdje sam morao staviti ostatak prsta. Zatim sam nakon deset dana odveden na Manjaču. Najteže mi je bilo kad sam prolazio kroz Bosansku Otoku jar tada Bosna nije još bila u ratu, a ja sam znao da sam od kuće daleko samo 20 kilometara. Nakon 36 dana provedenih u logoru Manjača izvršena je zamjena i prebačen sam u bolnicu u Zagreb na liječenje jer sam imao polomljena rebra i isječene ruke. Gledao sam svojim očima kako jedan zarobljenik umire od batinjanja, ali meni je to samo davalo snagu da se vratim kući.

Nakon oporavka pridruzio sam se Handžar-diviziji u Zagrebu gdje sam dobio naziv Manjača. Sada sam borac PDČ Hamza iz Bužima…..nakon kraćeg vremena Manjača je poginuo u akciji Munja 93’.
Da mu Allah podari Dženet.. Amin !!”

Share.

Leave A Reply