Njemački zastupnik: U Rusiji se pripremaju da Dodik proglasi nezavisnost

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Michael Gahler zastupnik EPP-a u Evropskom parlamentu danas je pozvao sve članice EU da hitno reaguju i zaustave neustavne i nasilne poteze Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

On je tokom obraćanja u Evropskom parlamentu postavio pitanje zbog čega problem u BiH do sada nije bio tema sjednica.

– Pitanje pristupanje RS-a i ono što radi Milorad Dodik zaista zvoni na uzbunu. Iduće sedmice je u Republici Srpskoj predviđen neviđen, neustavan i nasilan potez protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma s potencijalom da stvori odluke prekidanja mirnog procesa na Zapadnom Balkanu – upozorioe je Gahler.

Gahler je pozvao sve predstavnike Evropske unije da donesu zajedničku odluku kojom se takav postupak RS-a proglašava nezakonitim.

– OHR i EU moraju iskoristiti sav utjecaj kao i sve povlastice koje nudi OHR kako bi se vodstvo Republike Srpske privelo pameti. Pitam koje mjere, osim uklanjanja odgovornih za ovu situaciju, se predviđaju da se sačuva teritorijalni integritet BiH i mir u toj regiji.

Gahler je spomenuo i šta bi se desilo da RS proglasi nezavisnost.

– Znate šta će se dogoditi ako dopustimo Miloradu Dodiku da proglasi nezavisnost? Putin će ga priznati, tu će se revanširati za Kosovo i vjerovatno se za to u Rusiji pripremaju. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi. Moramo reagovati kako treba i na vrijeme, rekao je Gahler.

Podsjetimo, Gahler je još 2017. pozivao EU da uvede sankcije Miloradu Dodika. No, među ostalim kolegama za to očigledno nije naišao na odobravanje.

(Vijesti.ba)

Share.

Leave A Reply