Nova mutacija koronavirusa, podvrsta delta varijante pojavila se u Britaniji

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Znanstvenici diljem svijeta pomno prate podvrstu izuzetno zarazne delta varijante koja se širi Velikom Britanijom.

Engleski zdravstveni stručnjaci priopćili su da pomno nadziru podvrstu delta varijante nazvanu AY.4.2, koja je u posljednje vrijeme uzrokovala zarazu kod većeg broja ljudi.

Francois Balloux, direktor londonskog Instituta za genetiku, izjavio je da bi podvrsta AY.4.2 mogla biti i 10 posto prenosivija od delta varijante AY.4 koja se proširila Britanijom.

“Zbog toga je izuzetno važno pratiti ovu podvrstu”, dodao je.

Je li nova varijanta infektivnija?

Od 27. rujna 6 posto sekvenciranih testova pokazalo je podvrstu AY.4.2, objavljeno je u petak u izvješću javnog zdravstva Engleske. U izvješću se navodi da bi procjene mogle biti neprecizne jer je bilo teško sekvencirati mutacije varijante.

Doktor Scott Gottlieb, bivši povjerenik Uprave za hranu i lijekove, rekao je da nova varijanta nije “neposredni razlog za zabrinutost”, ali je pozvao na “hitna istraživanja” kako bi se utvrdilo je li infektivnija i može li izbjeći imunološki odgovor.

“Trebali bismo raditi na bržoj karakterizaciji ovih i drugih novih varijanti, imamo alate za to”, poručio je.

Jeffrey Barrett, voditelj grupe za medicinsku genomiku na Institutu Wellcome Trust Sanger, izjavio je da se udio zaraženih ovo novom podvrstom povećava, što ukazuje da podvrsta preuzima primat u odnosu na delta varijantu. Ipak, ova podvrsta sporije preuzima prednost nad deltom u odnosu na to kojom je brzinom delta nadmašila alfa varijantu, istaknuo je.

Balloux je istaknuo da je ova varijanta rijetka u drugim državama i da su dosad zabilježena samo tri slučaja u SAD-u.

Nove mutacije

Virus koji uzrokuje covid-19 ima oko dvije nove mutacije mjesečno i do sada je otkriveno 56 potomaka delta varijante, prenosi Science alert.

Ova nova podvrsta AY.4.2 ima dvije mutacije u dijelu virusa koji se vezuje za ljudske stanice, a koji se naziva “spike protein”. Još uvijek nije poznato kako će ove mutacije utjecati na ponašanje virusa, a Balloux ističe da niti jedna od ovih mutacija nije otkrivena u drugim varijantama koje izazivaju zabrinutost.

Varijante koje izazivaju zabrinutost su one za koje postoje jasni dokazi da mutacije u njima imaju značajan utjecaj na prijenos, težinu bolesti i/ili imuni odgovor te će vjerojatno imati utjecaj na epidemiološku situaciju.

N1

Share.

Leave A Reply