Novaković-Bursać: U BiH se ne nalaze migranti nego dobro finansirani mladići

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Zastupnica SNSD-a Snježana Novaković Bursać u Zastupničkom domu Parlamenta BiH kazala je da osobe koje bez dokumenata lutaju po BiH nisu izbjeglice iz ratom ugroženih područja, već dobro finansirani mladići iz Pakistana i Afganistana.
Osim toga, naglasila je da su upravo oni sasvim dobro upućeni, odnosno, savjetovani kako da se ponašaju.

“Čak i kada su pobacali dokumenta, naravno da je moguće u 21. vijeku utvrditi njihov identitet i zemlju porijekla, samo ako postoji volja za održanjem bsigurnosti i stvarnim rješavanjem ovog problema”, rekla je Novaković-Bursać povodom objavljenih informacija da je u protekle tri godine migrantima, koji nelegalno borave u BiH, putem “Western Uniona” iz Pakistana, Avganistana, Maroka i Iraka prebačeno 5.880.723 KM.

Ona je istakla da je jedan od uzroka aktuelne migrantske krize dugogodišnje voljno zanemarivanje i namjerno neznanje, posebno u mandatu SDS-ovog ministra sigurnosti u Vijeću ministara Dragana Mektića “kome su se priviđale paravojne formacije po Republici Srpskoj, a nisu bile vidljive hiljade mladih ljudi koji su nadirali preko granica”.

Novaković-Bursać je navela da se stiče utisak i da aktuelni ministar sigurnosti u Vijeću ministara Selmo Cikotić ne posmatra problem sa stvarnom namjerom da se on riješi od uzroka i na dugoročno kvalitetan način što bi, kako pojašnjava, podrazumijevalo repatrijaciju ili prihvatanje u razvijenije zemlje – kako svojevoljnih migranata, tako i stvarnih izbjeglica kojih je među trenutnim migrantima zanemariv broj.

Nazivanje ovog problema isključivo “humanitarnim pitanjem”, dodala je ona, predstavlja jednu vrstu bacanja prašine u oči cjelokupnoj javnosti i saučestvovanje u projektu moguće dugoročne destabilizacije ove zemlje.

U protekle tri godine je migrantima, koji nelegalno borave u BiH, putem “Western Uniona” iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka prebačeno 5.880.723 KM, navedeno je u podacima koje je zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Sanela Prašović Gadžo pripremila za današnju sjednicu Komisije za sigurnost u Bihaću.

Ona je upitala kako osobe koje nelegalno borave u BiH, a većina ih odbija da vlastima u BiH i policijskim agencijama predoče svoje identifikacione dokumente, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem “Western Uniona” u bankama i poslovnicama “Pošte”, budući da je za preuzimanje novca putem ovog servisa potrebno pokazati identifikacioni dokument.
Share.

Leave A Reply