Novalić: BiH se treba okrenuti obnovljivim izvorima energije

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Vjetropark Podveležje ima izuzetno velik značaj za gospodarstvo BiH, jer jednom kad ovo izgradite struju dobivate praktično besplatno i BiH se apsolutno treba okrenuti obnovljivim izvorima energije poput ovoga, kazao je u petak premijer FBiH Fadil Novalić.
“Imamo taj biser, Hercegovinu, koja nije pogodna samo za vjetroenergiju, nego i za solarnu. U Hercegovini sunca ima u izobilju, za trećinu više nego u kontinentalnom dijelu i raduje me da je ovdje predviđen još jedan ovakav vjetropark na isti dalekovod, a ispod ovih agregata bit će i solarna elektrana od 35 megavata (MW). Samo iz Podveležja, kad uzmemo da će uz ovaj trenutni biti izgrađen još jedan vjetropark, i taj solarni, možemo dobiti 135 megavata, a to vam je Hidroelektrana Jablanica”, istaknuo je premijer Novalić.

Dodao je kako će vjetroelektrane Mesihovina i Podveležje činiti jednu ‘veoma solidnu hidrocentralu’.

“Prije dvije godine bili smo na Mesihovini, također 50 MW, a ovdje imamo novih 48, odnosno 50 megavata i kad to dvoje sastavimo, to je jedna veoma solidna hidrocentrala koja ima mnogo veći utjecaj na stanovništvo nego što su vjetroparkovi. Rekao bih da u Hercegovini pušu novi vjetrovi, oni koji proizvode struju i u budućnosti očekujemo još ovakvih vjetroparkova jer sad imamo mladu ekipu koja to može mnogo puta ponoviti”, kazao je Novalić.

Istaknuo je kako je ovo puno prihvatljiviji izvor energije nego što je to ugalj.

“Jedna od mana je ta što vjetra nema uvijek i morat ćemo u tom sistemu zadržati jednu od termocentrala, a odmah vam mogu kazati da je to Blok 7. Morat ćemo se okrenuti i ukidanju starih blokova koji zaista zagađuju, i mislim da je ovo puno prihvatljiviji oblik energije nego što je to ugalj, a samo je potrebno da građani osjete da je to tako” kazao je Novalić.

Generalni direktor Javnog poduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) Admir Andelija kazao je kako je ovo prvi park kojeg gradi EPBiH, a u koji je uloženo oko 130 milijuna maraka

Share.

Leave A Reply