Novalić u Banovićima povodom Dana rudara

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravit će sutra u posjeti Banovićima povodom obilježavanja Dana rudara BiH, najavio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Dan rudara ustanovljen u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja koji su se još 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uslova rada.

Banovići, Kreka, Đurđevik, Kakanj, Zenica, Breza – samo je dio rudnika Bosne i Hercegovine. U njih ukupno 20 rudari zarađuju kruh sa sedam kora svakog dana. Mrki ugalj, lignit, boksit, so – rude su koje se kopaju sa površinskih kopova ali i stotine metara ispod zemlje.

Nametnuti teški uslovi rada 1920. godine – ostavili su zaostavštine i danas. Obrušavanje stijena, gorski udari, izbijanje plina iz okna, otplinjavanja jamskih prostorija, ekslopzije metana – odveli su u smrt više od 200 rudara od 1990. godine. Dvjesta rudara, ljudi, očeva, braće, sinova koji su zarađivali za život.

Najveća rudarska tragedija u BiH desila se 26. avgusta 1990. godine u jami Rudnika “Dobrnja Jug” u Mramoru kod Tuzle. Poginulo je 180 rudara.

Obilježavanju će prisustvovati i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Share.

Leave A Reply