Novi soj koronavirusa se brže širi: Šest stvari o mutiranom kovidu 19, neke su zabrinjavajuće

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Taman kada je početak vakcinacije u nekoliko zemalja uneo malo optimizma u pandemijsku svakodnevicu, na jugu Engleske je otkrivena nova varijanta koronavirusa koja je zabrinula javnost, a jedan deo Engleza i za Božić vratila pod strogo zaključavanje.

Istraživanja su tek u povoju, ali se dosta toga o novom soju virusa već zna.

Nova varijanta koronavirusa nastala je mutacijom, što je normalan životni tok jednog virusa.

Koronavirus je tokom godine već mnogo puta mutirao, pa ovo nije prva promena koja je primećena. Virus koji je prvobitno otkriven u Vuhanu nije identičan virusu kojim su trenutno zaraženi ljudi u različitim delovima sveta.

Soj otkriven u Engleskoj zabrinuo je stručnjake i javnost jer je neobično mnogo i značajno mutirao.

Analize su pokazale da ova varijanta sadrži 23 različite genetske promene, od kojih su mnoge povezane sa proteinom koji je odgovoran za vezivanje virusa i funkcioniše kao ključ za ljudsku ćeliju, zbog čega je novi soj zarazniji od prethodnih.

Koliko brzo se širi

Novi soj koronavirusa je prvi put otkriven u Londonu i Kentu sredinom septembra, a veoma brzo je postao dominantan u tim delovima Engleske.

Već u novembru je za četvrtinu zaraženih u Londonu bila odgovorna nova varijanta virusa, a sredinom decembra za dve trećine.

Istraživanja su još u toku, ali je britanski premijer Boris Džonson na konferenciji za štampu rekao da se novi soj virusa širi i do 70 odsto brže.

Koliko daleko se proširio

Neki smatraju da je novi soj nastao kod pacijenata u Velikoj Britaniji, a drugi da je stigao iz zemalja sa nižom sposobnošću praćenja mutacija.

Nova varijanta se može pronaći širom Ujedinjenog Kraljevstva, osim u Severnoj Irskoj, ali je daleko najzastupljenija u Londonu i na jugoistoku Engleske.

Stručnjaci svakako veruju da je novi soj već prisutan i u drugim državama. Podaci pokazuju da su u Danskoj, Australiji i Holandiji registrovani slučajevi uvezeni iz Britanije.

Ilustracija/Foto: deposit/belchonock
Ilustracija/Foto: deposit/belchonock

Nema dokaza da je smrtonosniji

Za sada nema dokaza da novi soj virusa izaziva težu kliničku sliku ili da je smrtonosniji od prethodnih.

Ipak, već to što se veoma brzo širi dovoljno je veliki problem jer što je više zaraženih, više je pacijenata koji će razviti težu kliničku sliku, pa i umreti od posledica infekcije, piše Independent.

U područjima gde je registrovan novi soj virusa već je znatno povećan i broj hospitalizovanih, što opterećuje zdravstveni sistem.

Na putu za bekstvo od vakcine

Britanski stručnjaci smatraju da će postojeće vakcine biti efikasne i protiv nove varijante virusa, ali upozoravaju da bi slične mutacije mogle napraviti problem u budućnosti, prenosi RTS. Vakcine podstiču imunološki sistem da napadne nekoliko različitih delova virusa, pa iako je neki od njih mutirao, vakcine bi i dalje trebaloda deluju.

Ipak, nova otkrića pokazuju da se virus uspešno prilagođava i da je “na putu za bekstvo od vakcine”.

Pokvario Englezima Božić

Zbog znatnog porasta broja zaraženih novom varijantom virusa, britanski premijer Boris Džonson je bio pronuđen da promeni plan i deo Engleske i za Božić vrati pod strogi režim zaključavanja.

“Kada virus promeni način na koji napada, moramo promeniti i način na koji se branimo”, istakao je Džonson na konferenciji za novinare.

Neke države su već obustavile vazdušni saobraćaj sa Velikom Britanijom.

 

Share.

Leave A Reply