Objavljeno kad će EMA donijeti odluku o trećoj dozi Pfizera

Pinterest LinkedIn Tumblr +

EUROPSKA regulatorna agencija za lijekove (EMA) danas je rekla da procjenjuje informacije o trećoj dozi cjepiva Pfizera/BioNTecha, koja bi se davala osobama iznad 16 godina šest mjeseci nakon druge doze.

Pfizer/BioNTech podnio je zahtjev EMA-i koja je rekla da će provesti brzu procjenu podataka, s time da se ishod očekuje “kroz nekoliko sedmica”.

U petak je Moderna, sa sjedištem u SAD-u, rekla da je tražila od EMA-e uslovno odobrenje “booster” doze svoje vakcine. I vakcine Moderne i Pfizera u dvije doze temelji se na tehnologiji mRNA.

EMA je danas rekla da se bavi i procjenom podataka o korištenju dodatne doze vakcina mRNA kod ljudi sa slabim imunitetom.

Ishod te procjene biće pravodobno obznanjen, rečeno je.

Prošle sedmice, Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je da nema hitne potrebe za “booster” dozama protiv covida-19 za u cijelosti vakcinisane osobe.

SAD se, međutim, priprema na vakcinisanje dodatnim dozama, nakon što je glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci u nedjelju rekao da će dužnosnici najvjerovatnije dobiti zeleno svjetlo za treće doze Pfizerove vakcine

 

Share.

Leave A Reply