OD SJUTRA U CRNOJ GORI SKLAPANJE ISTOPOLNIH BRAKOVA

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola u Crnoj Gori sjutra stupiti na snagu, pa će slike istopolnih partnera pred matičarem biti realnost i u našoj državi.

Sklapanje istopolnih brakova, za početak, neće biti moguće u svim crnogorskim opštinama.

Crnogorski matičari su nedavno prošli obuku gdje su upoznati sa detaljima sklapanja istopolnih brtakova.

Sa prvim istopolnim brakom sklopljenim u Crnoj Gori biće poznati i detalji poput, recimo, detalja šta će matičar reći partnerima umjesto “mladoženja možete poljubiti mladu”.

Uživanje prava iz zakona o istopolnom partnerstvu, kako je ranije najavljeno, sačekaće usaglašavanje i donošenje određenog broja zakona i podzakonskih akata, na ćemu se intenzivno radi.

Podsjetimo, Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola usvojen je 1. jula prošle godine, sa 42 glasa, iz drugog pokušaja.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović tada je ocijenio da je to “potvrda da kao društvo sazrijevamo, prihvatamo i živimo različitosti”.

“Rođeni slobodni i jednaki u dostojanstvu i pravima!”, kazao je Đukanović.

Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Zdravka Krivokapića najavio je nedavno i mogućnost zakonskog regulisanja usvajanja djece istopolnih parova.

On je najavio da će prava homoseksualaca regulisati izmjenom Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

“Stvaramo državu u kojoj će svi imati ista prava, bez obzira na svoja opredjeljenja i pripadnosti. U tom cilju pripremamo izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kako bi istopolni partneri mogli uživati i ostvarivati sva prava iz socijalne i dječje zaštite”, najavio je Spajić.

Izvor: VOP

Share.

Leave A Reply