Ode Edina u legendu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

“U najnovijoj i žestokoj ofanzivi pomahnitalih četničkih zlotvora na prostoru Olova, Crne Rijeke, Ravni i Zubeta, poginula je herojskom smrću 22-godišnja Kladanjka EDINA ČAMDŽIĆ. Ova mlada heroina bila je i majka dvogodišnje ALBE, koja vjerovatno neće upamtiti svoju majku i njene divne plave oči, a bila je ponos i dika IDG, koju popularno zovu Kikarići, po nadimku njenog komandira, a o kojima je nedavno pisao i ovaj list.
Odluku o pristupanju Armiji RBiH Edina je donijela prilikom jednog odlaska Kladanjaca na Gradačac, a vjerovatno je o tome razmišljala i od samog početka rata posmatrajući oca Sadika i brata Envera, koji su od prvih dana među ljiljanima. Da je bila posebno srčana i neustrašiva, te da je veoma brzo učila “zanat” vojnikovanja od svojih drugova, pokazuje primjer sa njenog pravog ozbiljnijeg i skoro bliskog susreta sa tenkovima.
Na legendarnim Požarikama, ostavši sama u rovu nakon ranjavanja njenog druga Edina, preuzela je njegov RPG i nanišanila na jedan od pet tenkova koji su se približavali našim linijama. Opalila je i ostvarila pun pogodak. Stali su ostali tenkovi i ubrzano se vratili natrag.
Svoju hrabrost i sigurnost u sebe Edina je pokazala na svakom izviđačkom zadatku, u svakoj diverzantskoj akciji. Zar i ono što je učinila u svojoj posljednoj akciji, gdje je zasigurno svjesno i odlučno izvršila akciju aktiviranja bombe na svom opasaču, ubivši pri tome i dvojicu zlikovaca, ne govori da se radi o osobi kojoj je sloboda iznad svega i da je odlučila da sebi oduzme život kako nebi pala krvnicima u šake, jer je znala da bi to bilo poniženje i predaja.
O Edini Čamdžić već se pišu rodoljubive pjesme, a njena smrt je kod mladih ojačala vjeru da se jedino borbom može doći do slobode i do mira. Ovih dana njena Brigada je pokrenula inicijativu da se Edini dodijeli odličje Zlatni ljiljan. Ona je to sigurno zaslužila.”

Edini je, posthumno, 5. aprila 1994. godine dodijeljen Zlatni ljiljan.

 

Share.

Leave A Reply