ODLAZAK AHMETA KEMALA BAYSAKA: Njegova ljubav prema zemlji predaka nije imala granica

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zahvaljujući svom predanom radu i velikoj ljubavi prema Bosni i Hecegovini Baysak je 8. augusta 2013. godine imenovan za Počasnog generalnog konzula BiH u Republici Turskoj od strane Predsjedništva BiH. Bio je počasni građanin Sarajeva, Goražda, Bihaća i Zeničko-dobojskog kantona, a u Kaknju je po njemu nazvan trg. Jučer je preselio na bolji svijet od posljedica korona virusa.

lagati u zemlju svojih predaka bila je jedna od glavnih misija Ahmeda Kemala Baysaka (porijeklom Grebo iz Trebinja), koji je noćas preselio od posljedica korona virusa u bolnici u Izmiru. Rođen je u Izmiru 31.01.1933, a od 2002. godine bio je počasni generalni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj. Godine 1951. Baysak je završio Mithat-Paša muški zanatski institut.

U periodu od 1994. do 1999. godine, dok je obavljao funkciju načelnika Općine Karşıyaka u Gradu Izmiru, uspostavio je saradnju na međunarodnom nivou i radio je na izgradnji kulturnih, sportskih i obrazovnih objekata te na poboljšanju uslova života građana. U različitim periodima nalazio se na različitim većim funkcijama u Industrijskoj komori Egejske oblasti i Organizovanoj industrijskoj zoni Ataturk Izmir te učestvuje u radu fondacije “MEKSA” (Fondacija za podršku stručnom obrazovanju i malim industrijama), čiji je osnivač.

Bio je inicijator bratimljenja velikog broja gradova, općina i institucija između BiH i Turske, a posebno grada Izmira. Kao osnivač i počasni predsjednik Federacije udruženja kulture Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj, koja je član Svjetskog saveza dijaspore BiH, sarađivao je sa svim udruženjima i institucijama Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sandžaka, Makedonije i Kosova u Republici Turskoj.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 12. septembra 2002. godine, donijelo je odluku o njegovom imenovanju za Počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj sa sjedištem u Izmiru, koji ima nadležnost u trinaest provincija koje se protežu od Çanakkale do Antalye.

21. jula 2008. godine dobio je Povelju “Počasnog građanina Grada Sarajeva” na ceremoniji održanoj u Gradskoj biblioteci u Sarajevu. Općinsko vijeće Goražda mu je 18. septembra 2009. godine u Gradskom kulturnom centru dodijelilo Povelju “Počasnog građanina Općine Goražde”. Za promociju vrijednosti demokratskog društva, položaja i ugleda države Bosne i Hercegovine, utemeljenim na općeprihvaćenim načelima savremenog svijeta, a posebno za nesebičan doprinos približavanju države Bosne i Hercegovine evropskim standardima i integracijama Ahmet Kemal Baysak je 26. februara 2011. godine dobio Povelju “Počasnog građanina Bihaća” prilikom obilježava 751. godišnjice postojanja grada Bihaća.

Općinsko vijeće Kakanj donijelo je jednoglasnu odluku na sastanku održanom 30. maja 2013. godine da se trg gdje se nalazi sahat-kula i džamija naziva “Trg Ahmeta Kemala Baysaka”. Na održanom 14. skupštinskom zasjedanju Zeničko-dobojskog kantona, održanom 29. augusta 2015. godine, povodom obilježavanja „Dana Zeničko-dobojskog kantona“, Ahmet Kemal Baysak je dobio Povelju „Počasnog građanina Zeničko-dobojskog kantona“. Zahvaljujući svom predanom radu i velikoj ljubavi prema Bosni i Hecegovini Baysak je 8. augusta 2013. godine imenovan za Počasnog generalnog konzula BiH u Republici Turskoj od strane Predsjedništva BiH. Bio je oženjen sa gospođom Pervin iz porodice Čatović iz Trebinja.

Neumoran u svojoj misiji, svakodnevno je tražio načine kako Bosnu i Hercegovinu učiniti poželjnijim mjestom za život, posebno mladima. Važno je spomenuti i da je za vrijeme agresije na našu zemlju pomagao bh. izbjeglicama, pružao im utočište, hranu,  lijekove, a više puta je sa svojom suprugom i prijateljima dolazio da na licu mjesta utvrdi kako najbolje može pomoći.

Kako je pisao Faktor.ba ljubav koju je gajio prema BiH nije imala granica i bila je bezuvjetna.

„I danas u BiH dođem najmanje jednom mjesečno, a ako imam vremena i dvaput. Znam doći ujutro i otići predvečer. Moj dedo i nena su došli u Tursku, a ja sam već četvrta generacija koja tamo živi. Ali, nikad nismo prekinuli komunikaciju s porodicom u BiH“, rekao je u intervjuu za Faktor.ba Baysak koji je bosanski jezik učio od djeda i nene.

Ahmet Kemal Baysak bio je uključen i u niz obrazovnih i ekonomskih projekata i inicijativa u Bosni i Hercegovini te je često u zemlju svojih predaka dolazio na čelu raznih delegacija.

Share.

Leave A Reply