Određen pritvor pripadniku MUP-a USK Elvedinu Džigumu, komandirima zabranjen prilazak policijskim stanicama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Općinski sud u Bihaću odredio je jednomjesečni pritvor policajcu iz Bosanskog Petrovca Elvedinu Džigumu dok je komandirima PS Bihać Šemsudinu Dediću i Nerminu Mahmutspahiću, PS Bosanski Petrovac određene mjere zabrane vršenja službene dužnosti komandira, prilaska policijskim stanicama te svjedocima u istrazi, potvrđeno je portalu „Avaza“.

Policajci su uhapšeni u akciji kodnog naziva „Nebo“, a koja se odnosi na koruptivne aktivnosti u MUP USK-a.

Policajci Slavko Šobot i Samir Hodžić ranije su sve priznali te su pristali na saradnju sa postupajućim tužiocem, nakon čega su pušteni na slobodu.

Nakon saslušanja u Tužilaštvu USK navodno se došlo do saznanja da su uhapšeni imali podršku vrha policije u Bihaću, što je sada dalji predmet istrage.

Oni se sumnjiče da su sebi prisvajali novac od saobraćajnih prekršaja. Ova akcija je slična onoj sarajevskoj prije godinu, kada je uhapšeno, a zatim optuženo 17 policajaca MUP -a KS.

– Osumnjičenima se stavlja na teret da su od marta 2019. do juna 2021. godine udruženo i organizirano počinili veliki broj krivičnih djela korupcije koja se ogledaju u uzimanju novca od većeg broja vozača na području Općine Bosanski Petrovac radi izbjegavanja prekršajne odgovornosti, a posebno uzimanje novca od vozača kamiona za prijevoz drveta i odgovornih osoba više privrednih društava kako se istima ne bi vršila saobraćajna kontrola ili kontrola pretovara drveta – kažu iz Tužilaštva USK.

 

Share.

Leave A Reply