Oglasio se OHR: Gradonačelnik Mostara se bira tajno

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izdao je preporuku o načinu glasanja za gradonačelnika Mostara, kazavši da procedura izbora prema Statutu Mostara mora biti tajna. U pismu Inzko poziva da se kompletna procedura ponovi.
Gradsko vijeće Mostara u petak je javno glasalo za gradonačelnika. Tada su u drugi krug prošli kandidati Mario Kordić iz HDZ-a BiH i Zlatko Guzin iz SDA, dok je iz utrke ispala Irma Baralija.

Inzko je svoju preporuku o poništavanju glasova donio danas, uz obrazloženje da koristi svoje ovlasti jer glasanje u prvom krugu nije provedeno prema statutu, prenio je Večernji list.

“Kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog sporazuma, pozivam vas da preduzemte potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima se regulira izbor gradonačelnika Grada Mostara, uključujući i prvi krug glasanja za izbor gradonačelnika, te da tim putem postupak izbora u cijelosti uskladite sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa stavom 1. člana 36 navedenog statuta”, navodi Inzko u pismu mostarskim vijećnicima.

Na identičan način Inzko je postupio i 2009. godine, kada je naložio da se tajno izabere novi gradonačelnik.

To znači da će se vjerovatno ponovo morati organizirati prvi krug glasanja gdje će vijećnici sada tajno birati između Irme Baralije, Zlatka Guzina i Marija Kordića. Naravno, Gradsko vijeće mora potvrditi da li će ponoviti prvi krug i poslušati Inzka.
Share.

Leave A Reply