Opća bolnica u Sarajevu oslobodila krevete za COVID-19 pacijente: Građani mogu biti mirni

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” osigurala je u sklopu svog Infektivnog odjela dodatnih 30 kreveta za smještaj COVID-19 pacijenata lakše i srednje teške kliničke slike, a u novoformirani odjel već pristižu prvi pacijenti.
Direktor ove bolnice Ismet Gavrankapetanović poručio je da građani Sarajeva mogu biti mirni jer u Općoj bolnici sada imaju jedan dio koji će im uvijek biti na raspolaganju.

“Radili smo na preuređenju bolnice otkako je primjetno povećanje broja novozaraženih. Primijetili smo i veliki broj zapuštenih slučajeva gdje nismo mogli pomoći pacijentima zbog zakasnjele reakcije. Vrlo važno je da zdravstveni sistem ostane otvoren sve vrijeme, nezavisno od epidemije, jer smrtnost od drugih oboljenja se ne zaustavlja time što liječimo ljude od samo jednog tipa oboljenja, u ovom slučaju COVID-a 19”, kazao je Gavrankapetanović.

On je dodao da je Opća bolnica u ovom trenutku tražila zapošljavanje dva infektologa i nekoliko medicinskih sestara, dok se veći broj zapošljavanja očekuje prilikom otvorenja izolatorija u objektu bivšeg Armijskog medicinskog centra u Općoj bolnici.

Podsjetimo da je Opća bolnica u saradnji s Vladom KS i UNDP-om započela uspostavljanje novog izolatorija u glavnom gradu BiH koji bi trebao biti izgrađen do kraja ove godine.

Gavrankapetanović je ovom prilikom pozvao sve građane da se pridržavaju epidemioloških mjera, a prije svega onih osnovnih – nošenje maske, držanje distance i reduciranje kontakata.

“Ako budemo poštovali samo ove tri mjere, poslije novembra možemo očekivati poboljšanje epidemiološke situacije. Korona nije jača od mjera koje preduzimate”, istakao je Gavrankapetanović.

Infektolog Ednan Drljević koji će voditi izolatorij u Općoj bolnici dodao je da će oni sigurno ispuniti sve što su obećali.

“Mi smo ljudi kojima je stalo da učine nešto dobro za pacijente. U novom izolatoriju ćemo liječiti lake i srednje teške COVID-19 pacijente, a tek kada bude osposobljena druga faza izolatorija s više od stotinu kreveta, mi ćemo moći primati i teško oboljele pacijente na respiratorima”, rekao je Drljević.

U ovoj fazi teško oboljeli COVID-19 pacijenti će biti premješteni u Podhrastove i druge plućne klinike.

Iz Opće bolnice su danas istakli i da je kompletna situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa ukazala na anomalije u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo gdje, poručuju iz Uprave bolnice, svi moraju raditi ono što je njihova dužnost.

Novoformirani Infektivni odjel za zaražene koronom u Općoj bolnici je obišao i ministar obrazovanja KS Anis Krivić, a koji od danas obnaša i funkciju v. d. premijera KS. On je poručio da je u posljednje vrijeme “prenapuhana priča o dešavanjima u KS, a koja se tiču slobodnih kreveta i izolatorija”.

Krivić je kazao kako je u ovom trenutku u vrlo nezavidnom položaju zbog nove funkcije koju obnaša te da bi sve bilo vrlo jednostavnije i lakše kada bi Kanton Sarajevo imao ministra zdravstva.

Kada je riječ o pozivu roditelja da se odluka o uspostavljanju privremenog izolatorija u Željezničkom školskom centru stavi van snage, Krivić je rekao da neće dozvoliti da se u istoj zgradi nalaze i vrtić i izolatorij.

Share.

Leave A Reply