Orgijanje Vlaha,gdje je dolazilo do incesta

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Orgije su u ranijim dobima označavale razne rituale na proslavama u kojem se konzumiranjem alkohola, igrom i seksualnim komunikacijama postiže stanje ushićenja, ekstaze i zanosa.

Ćuvene su bile takozvane bahanalije koje su u grčko-rimskoj religiji bili festivali vina posvećeni bogu Bahusu/Dionisu. Verovatno vode poreklo od obreda plodnosti. Bahanalije su održavane i na jugu Italije i u Rimu. Poznate su i kao dionizije. Danas se često koriste kao metafora za raskalašene zabave ili orgije na kojima se konzumiraju velike količine alkoholnih pića.

FOTO: WIKIPEDIA.ORG

No, pored Grka i Rimljana, i Srbi su imali svoje orgije, ništa manje zanimljive. Naime, ovaj običaj se vezuje za Vlašku i poznat je pod imenom Strndžanje. Vlaška je možda i deo Srbije sa najviše i najspecifičnijih običaja.

Naime, seksualnost se nije posmatrala tako šturo kao danas. To naročito dolazi do izražaja kada su u pitanju žene. Žene su imale slobodu da seksualno opšte van braka bez da se to smatralo preljubom ili smrtnim grehom. Zavodile su i bile su zavođene.

Strandžanje se praktikovalo jednom godišnje na takozvani Biljani Petak. Na Strndžanje je mogao da dođe ko god hoće iz sela – i stari i mladi, i device i one koje to nisu, otac i ćerka, sin i majka.

U jednu pećinu nadomak sela najstariji muškarac uđe i zapali vatru koja će moći da traje celu noć, da bi ugrejali pećinu i da bi ljudi mogli da se vide. Uslov za učesnike Strndžanja je da svi nose maske i da se ne zna ko je ko. Takođe, svi su morali da šapuću.

Partneri su se menjali dokle god su imali snage, do iznemoglosti. Po završetku svako se oblačio i izlazio sam u noć, krijući svoju masku da se ne sazna o kome je reč, jer je dolazilo i do incesta.

redportal.rs

Share.

Leave A Reply