Osnovali nagradu da bi je dodijelili Dodiku

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Organizatori banjalučkog Sajma knjige ustanovili su ove godine nagradu „Krupa“ koja se dodjeljuje za najbolju promociju na Sajmu i koja je pripala knjizi „Uspon jedne ideje – sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika“ čiji su autori Nenad Kecmanović, Aleksandar Vranješ i Željko Budimir.

Nagrada je, kako saznajemo, ustanovljena nekoliko sati prije nego što će vrijedna priznanja biti uručena izdavačima i to nakon što je postalo jasno da Kecmanovićeva, Vranješeva i Budimirova knjiga neće dobiti nijednu nagradu. Na Sajmu se dodjeljuju nagrade „Moštanica“ za izdavački poduhvat godine, „Liplje“ za savremenu književnost, „Gomionica“ za najbolju knjigu za djecu i „Stuplje“ za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti.

„Članovima žirija je rečeno kako nagradu ‘Stuplje’ mora da dobije knjiga ‘Uspon jedne ideje – sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika’. Sva tri člana žirija su rekla da ne pristaju na to i da organizatori moraju da traže novi žiri ukoliko ne odustanu od te namjere“, kazao je naš izvor koji je odlično upućen u ovu priču.

Nagrada „Stuplje“ pripala je knjizi „I evo ja sam sa vama“ Vladislava Topalovića i Darka Ristova Đoga, u izdanju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odnosno Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“. Nakon toga ustanovljena je nagrada „Krupa“ koja se dodjeljuje prvi put i koja je „sasvim zasluženo“ otišla u ruke Dodikovim biografima.

„Žiri nema nikakve veze sa nagradom ‘Krupa’. Ona je ustanovljena bez našeg znanja i dodijeljena je ovoj knjizi bez naše saglasnosti. Žiri nije znao za ovu nagradu i o njoj nije mogao ni da odlučuje i potpuno se ograđujemo od toga da smo imali bilo kakve veze sa dodjeljivanjem ove nagrade pomenutoj knjizi“, rekao je predsjednik žirija Mirko Vuković. Članovi žirija su bili i Igor Simanović i Mijana Kuburić Macura.

Autor: mojasrpska.info G.Dakić

Share.

Leave A Reply