Otvorena biračka mjesta: Mostarci nakon 12 godina biraju lokalnu vlast

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Brojne Mostarke i Mostarci su prije sedam stigli pred birališta kako bi među prvima dočekali otvaranja glasačkih mjesta i ostvarili svoje građansko pravo, te na glasačkim listićima zaokružili kandidate koje smatraju najboljima za nove predstavnike vlasti u svome gradu.

Građani Mostara imaju mogućnost glasati na 150 redovnih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova.

Kako bi svi građani imali mogućnosti biranja s obzirom na tešku epidemiološku situaciju i veliki broj osoba koje su zaražene koronavirusom, formirani su i posebni Covid-19 mobilni timovi koje je imenovala Gradska izborna komisija Mostar.

Građani na današnjim izborima biraju 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, među 370 kandidata. Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od čega 22 političke stranke, četiri koalicije, jedna lista nezavisnih kandidata, te četiri nezavisna kandidata.

U gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada, bira se 13 vijećnika i u 6 izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 vijećnika. To znači da će svaki birač dobiti po dva glasačka listića.

Prema izbornim pravilima za Mostar, gradonačelnik se bira dvotrećinskom većinom od 35 vijećnika u Gradskom vijeću. U slučaju da nema potrebne većine, ide se u drugi krug glasanja, a ukoliko je ne bude ponovo, onda će odlučiti većina među vijećnicima prisutnim na glasanju.

U centralni birački spisak za lokalne izbore u gradu Mostaru upisano je 100.864 birača od čega 96.797 birača glasa na redovnim biračkim mjestima, 48 birača za glasanje u odsustvu, 34 za glasanje osobno za općinu iz 1991. godine i 3.985 birača za glasanje putem pošte.

Izbore u Mostaru nadgledat će ukupno 1.717 promatrača.

Centralna izborna komisija BiH je za nadgledanje izbora u gradu Mostaru akreditirala 361 posmatrača i to pet posmatrača političkih subjekata, 302 posmatrača udruženja građana i 54 međunarodna posmatrača, dok je Gradska izborna komisija Mostara akreditirala 1.356 promatrača političkih subjekata.

Iz CIK-a su poručili da poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa koji u se u Mostaru nije odvijao punih 12 godina.

Share.

Leave A Reply