Ova zemlja od 12. aprila nije imala nijedan slučaj korone, a sada se širi ludom brzinom!

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Tajvan je bio jedna od država koja je i više nego uspešno uspela da se suprotstavi korona virusu – oni su od početka pandemije zabeležili samo 770 slučajeva zaraze i sedam smrtnih slučajeva, uprkos populaciji od 24 miliona ljudi. No, u ponedeljak je prekinut dugačak niz od 253 dana bez Kovida-19 u ovoj zemlji..

Tajvan do juče nije zabeležio nijedan slučaj lokalne transmisije još od 12. aprila, a za ponovnu pojavu virusa krivac je jedan pilot sa Novog Zelanda, kako prenosi “The Guardian”.

Zdravstvene vlasti izvestile su da je jedna žena u 30-im imala pozitivan test, a ona je otkrila da je imala bliski kontakt sa starijim pilotom zaposlenom u tajvanskoj aviokompaniji.

Pilot se virusom najverovatnije zarazio u SAD-u krajem novembra, nakon čega je promenio još tri leta da bi 4. decembra stigao do Tajvana, a potom se posle tri dana karantina slobodno kretao po glavnom gradu Tajpeju.

Inače, Tajvan za većinu ljudi koji dolaze iz drugih zemalja ima stroge zahteve za 14-dnevni karantin, ali pravilo je da piloti provode samo tri dana u izolaciji.

Ministar zdravlja Čen Šiš-čung rekao je da pilot, koji je u nedelju smešten u karantin, nije rekao “istinu o svojim kontaktima i aktivnostima”. Najavio je i kaznu za nesavesnog pilota i to u visini od 9. 300 evra.

Vlasti su naknadno saopštile da je pilot između 8 i 12. decembra posetio nekoliko objekata u Tajpeju, uključujući i šoping centre, pre nego što je poleteo u SAD sa dva kopilota, za koje se kasnije ispostavilo da su pozitivni na testiranju.

Takođe, otkriveno je da je kašljao tokom tog leta 12. decembra, ali nije nosio masku. Na Tajvan se vratio 15. decembra, a testiran je tri dana kasnije kao jedan od bliskih kontakata zaraženog kopilota.

Ovaj slučaj motivisao je vlasti da kabinskoj posudi produže karantin na 14 dana.

Share.

Leave A Reply