Palmer: Bit će potrebne izmjene Ustava BiH i strukture vlasti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Matthew Palmer izjavio je da će biti potrebne izmjene Ustava Bosne i Hercegovine, te izmjene struktura vlasti u našoj državi.

Na online konferenciji za crnogorske novinare, na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) treba li revidirati Dejtonski sporazum, Palmer je u utorak kazao kako je za BiH neophodno na poduzme reforme, da bi napredovala ka evropskoj budućnosti.

“Mislim da je široko zastupljeno mišljenje da su reforme neophodne. To će zasigurno zahtijevati u nekom trenutku izmjenu Ustava, izmjene struktura vlasti u BiH, koje će pripadati narodu BiH, vođstvu te zemlje na svim stranama“, naveo je Palmer, koji je održao konferenciju za novinare nakon virtuelnih sastanaka sa crnogorskim zvaničnicima u ponedjeljak.

Postoje diskusije, dodao je Palmer, o tome kako ići naprijed, koji je najbolji put.

„Ali, ako BiH uspije da napravi napredak u reformama, koje se traže kako bi se napredovalo ka Evropi, mora se posvetiti pažnja funkcionalnosti državnih institucija”, istakao je Palmer.

Prehodno je, u ponedjeljak budući američki predsednik Joe Biden, povodom 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma kojim je završen rat u BiH saopštio kako je to prilika za sve strane da “razmišljaju o mogućnosti svjetlije budućnosti i da se ponovo posvete teškim ali neophodnim koracima za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za svoje građane”.

“Dejtonski sporazum doneo je mir u Bosnu i Hercegovinu i reafirmisao njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost. Ipak, četvrt veka kasnije, jasno je da rad na uspostavljanju pravde, pomirenja i funkcionalne multietničke BiH nije završen”, napisao je u saopštenju Bajden.

I američki ambasador u BiH Eric Nelson izjavio je kako je sada vrijeme da se naprave naredni koraci, ključni za budućnost Bosne i Hercegovine.

“Kako bismo to uradili moramo unaprijediti sporazum (Dejtonski), jer namjera nije nikada bila da on bude vječan. Njegovi nedostaci moraju i mogu biti popravljeni”, rekao je Nelson u sarajevskoj Vijećnici 12. decembra na svečanoj ceremoniji povodom 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Share.

Leave A Reply