POBJEDA ČETVORKE U SARAJEVU PROGLAŠENA CIVILIZACIJSKIM PLEBISCITOM

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Jučer sam postavio mišljenje jednog hrvatskog novinara koji nam je dočarao kako Hrvati doživljavaju poraz Bošnjaka u Novim Travniku. Naravno, taj poraz probudio im je hercegbosanske snove. Slično se ponašaju i oni sarajevski novinari koji iznad svega vole sve što nije bošnjački i islamsko. Oni proslavljaju “poraz” SDA u Sarajevu, odnosno slave pobjedu ČETVORKE kao simbol povratka onog Sarajeva koje je prihvatljivo samo onda kada su na čelnim pozicijama Srđani i Mrđani. Jedan od takvih je i Ahmed Burić, stari komunistički nehljebović koji se još uvijek vuca po sarajevski redakcijama. Za Burić ovo nisu bili izbori nego “civilizacijsk plebiscit” (sličnu glupost izvalio je i Peđa Kojović u noći nakon izbora kada je proglasio pobjedu Srđana Mandića).

“Ovo i nisu (bili) izbori. Bio je to civilizacijski plebiscit. Između toga da se potone u mrak kasabe ili da zasjaju svjetla grada. Danas, na sreću, osjećamo da je pobijedilo ovo drugo”.

Ahmed i mnogi drugi su dokaz da za njih nije važno da Sarajevo bude grad u kojem će svi ljudi živjeti dostojanstveno bez obzira kako se zovu i u šta vjeruju, Buriću i sličnima je civilizacijski uspjeh samo onda kada u većinskom bošnjačkom gradu vladaju Srđani i Mrđani. Ako toga nema odmah je to kasaba puna mraka. To je ta civilizacija kako je opisa austrijski list Der Standar kada napisa da je općina Centar pokazala da je moderna jer je izabrala načelnika koji nije musliman.

Share.

Leave A Reply