POČELE DA SE PUNE PRIVREMENE KOVID BOLNICE: Doktorka Darija otkrila šta je NOĆNA MORA zdravstvenog sistema

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je danas da se u bolnicama širom Srbije trenutno nalazi oko 730 pacijenata obolelih od kovida-19 i dodala da su počele da se pune i privremene bolnice.

Kisić Tepavčević je navela da su najefikasnije mere, dok se ne pojavi vakcina protiv virusa korona, nošenje maski i održavanje rastojanja.

Svetska populacija, kako kaže, sada je otpornija na virus u odnosu na početak godine, ali naglašava da je i dalje veliki broj novozaraženih i da se još dovoljno ne zna koliko dugo imunitet na virus može da traje.

Upitana da li će u Srbiji biti uvedene radikalnije mere, kakve viđamo svuda u svetu, Kisić Tepavčević je rekla da kad bi se svi pridržavali propisanih mera ne bi bilo potrebe za uvođenjem rigoroznijih mera.

Lično nisam pristalica kaznene politike. Ne mogu da preciziram da li će i kad biti pooštrene mere. Ne možemo dozvoliti da se virus širi – navela je Kisić Tepavčević za TV Prva.

Pojašnjava da su evropske i svetske zemlje, gde su pooštrene mere, došle do tačke kad je zdravstveni sistem prepun i kad više nemaju izbora.

– Dugo smo odolevali naletu virusa. Čak i sada smo jedna od zemalja koja ima najniži rizik. Međutim, vidimo i kod nas taj trend porasta – istakla je Kisić.

Podseća da je strategija u Srbiji da privremene bolnice počnu da se popunjavaju kad kapaciteti zdravstvenog sistema budu popunjeni 60 do 70 odsto, što je slučaj u ovom momentu.

Svetski je trend, pa i u Srbiji, podseća Kisić Tepavčević, da se bolnički leče samo pacijenti sa srednje teškim i teškim upalama pluća.

Noćna mora svakog zdravstvenog sistema, kako je rekla, jeste da dođe u situaciju da ne može da zbrine sve obolele od kovid-19.

– Mi smo daleko od toga. Spremamo se za najgori scenario – zaključila je Kisić Tepavčević.

(Kurir.rs/TV Prva/Foto:Tanjug/Sava Radovanović)

Share.

Leave A Reply