“Podzemni radovi” Roka Snežiča i Mirana Vuka ostali nekažnjeni: Kćerka Dodikovog stranačkog kolege spasila Janšine perače novca!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Postupajuća državna tužiteljica Vedrana Mijović uz saglasnost Gordane Tadić odustala od istrage protiv Roka Snežiča i Mirana Vuka kao članova organizovane kriminalne grupe. Preko računa koje su, na nagovor Snežiča i Vuka, u Austriji otvarali bh. državljani, uplaćeno je preko 22 miliona eura i to za “navodne podzemne radove izvedene u zemljama EU”.

“Na osnovu prikupljenih dokaza, postupajući tužilac utvrdio je da nema dovoljno elemenata za osnovanu sumnju da su osumnjičeni počinili krivično djelo organizirani kriminal”, napisala je u januaru prošle godine državna tužiteljica Vedrana Mijović donoseći konačnu odluku u predmetu Rok Snežič i drugi.

Tek nakon što je utvrdila da Snežičeva grupa “nije počinila organizirani kriminal”, državna tužiteljica Vedrana Mijović, inače kćerka Slavka Jovičića Slavuja, bivšeg državnog zastupnika Dodikovog SNSD-a, ovaj predmet je, uz prethodnu saglasnost glavne državne tužiteljice BiH Gordane Tadić, proslijedila Tužilaštvu Brčko distrikta. Tako je savjetnik slovenačkog premijera Janeza Janše izgubio status osumnjičenog vođe organizovane kriminalne grupe koja oprala više od 22 miliona eura.

Tužiteljica Vedrana Mijović, kćerka Dodikovog saradnika

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Istrage, Tužilaštvo BiH je 30. maja 2018. godine donijelo formalnu Naredbu o provođenju istrage protiv Mirana Vuka, Roka Snežiča, Dijane Đuđić, Jelene Sladojević, Bojana Savanovića, Zorana Stakića, Tanje Subotić Došen, Edina Vehabovića i Dejana Rešanovića zbog sumnje da su od aprila 2016. godine kao organizovana kriminalna skupina prali novac.

Milorad Dodik i Janez Janša

“Članovi grupe, pod kontrolom Mirana Vuka i Roka Snežiča, primali su značajne novčane iznose po fiktivnim fakturama ili drugim fitkvinim osnovama, nakon čega su članovi grupe podizali gotov novac sa svojih računa i predavali ga organizatorima grupe”, navedeno je u aktu Tužilaštva BiH koje je, na kraju, uprkos brojnim dokazima, konstatovalo da Snežič i drugi nisu “organizovana kriminalna grupa”.

Proteklih dana Istraga je objavljivala brojne dokaze o ovoj kriminalnoj skupini koja je, pored ostalog, dio opranog novca uplatila i na račun Janšine Slovenske demokratske stranke. U sumnjive višemilionske transkcije bilo je uključeno nekoliko firmi registrovanih u Brčkom Prijedoru, Sloveniji, Slovačkoj, Mađarskoj … Preko tih računa, piše u dokumentima Tužilaštva BiH uplaćeno je preko 22 miliona eura i to za “navodne podzemne radove izvedene u zemljama EU”.

Rok Snežič

“Postoje indicije da se radi o fiktivnom prometu u cilju legalizacije novca od drugih kompanija stečenih krivičnim djelom”, zaključilo je Tužilaštvo BiH, prije nego je konstatovalo da Snežič – nije osumnjičen.

U nastavku Istraga objavljuje detaljne informacije o pranju više od 22 miliona eura.

Računi Dijane Đuđić – fiktivne firme iz RS-a obrnule milione

Postupajući, naime, po uputama Janšinog prijatelja Mirana Vuka i Janšinog savjetnika Roka Snežiča, Dijana Đuđić je u Austriji, u UniCredit Banci otvorila račun na svoje ime. Nakon toga je ubijedila svoje prijatelje iz BiH Zorana Stakića i Dejana Rešanovića da i oni otvore račune u Austriji, ali da nju ovlaste za raspolaganje tim računima. Istovremeno, Dijana Đuđić sa prijateljima registruje tri firme u Prijedoru (Varkos, Varmont i Zavarivač) čija je osnovna djelatnost – podzemno ugrađivanje cijevi za tečnost i gasove”. Odmah nakon što su dobili rješenja o registraciji firmi (april i juli 2016. godine) osnivači Dijana Đuđić, Zoran Stakić i Dejan Rešanović podnose zahtjev za poništenje registracije navedih firmi. Rješenja o registraciji ovih firmi Dijana Đuđić je koristila za pravdanje transakcija preko njenih i računa njenih prijatelja otvorenih u Austriji.

Dijana Đuđić

“U toku 2016. godine na račun Dijane Đuđić u Austriji, od strane austrijskih firmi koje su djelovale po uputama Vuka Mirana i Roka Snežiča uplaćeno je ukupno milion eura”, navedeno je u dokumentima Tužilaštva BiH.

Dijana Đuđić je te uplate pravdala poslovanjem svoje firme Varkos u kojoj, suštinski, niko nije bio zaposlen niti je firma ikada poslovala. No, 1.058.312 eura koje je Dijana Đuđić pogila sa svog računa u Austriji, prema navodima istražitelja i Tužilaštva BiH, predala je Roku Snežiču i Miranu Vuku. Istodobno, Dijana Đuđić je Snežiču i Vuku predala i 156 hiljada eura koje je, prethodno, podigla sa austrijskog računa Zorana Stakića. Njemu je, pak, novac uplaćen sa računa firme Romis Slovačka, čiji je osnivač firma Chalom na koju je te godine svoju imovinu prebacio Miran Vuk, župan slovenačke općine Zavrč. Osim 156 hiljada sa računa Zorana Stakića, Dijana Đuđić je preuzela i 146 hiljada eura sa računa Dejana Rešanovića. I njemu je, prethodno, novac uplatila firma Romis Slovačka.

Janez Janša i Miran Vuk

U septembru 2016. godine, utvrđeno je međunarodnom istragom, Dijana Đuđić je u Austriji otvorila nerezitentni račun na ime firme Varkos iz Prijedora. Prvu uplatu, 70 hiljada eura, na taj račun otvoren u Austriji uplatila je firma Cjevovar Brčko koja je kasnije preimenovana u firmu Govinda d.o.o., a čiji je osnivač slovenački državljanin Jože Polčnik. Nekoliko dana kasnije, na isti račun kojim je raspolagala Dijana Đuđić uplaćeno je 150 hiljada eura sa računa firme Radiomed d.o.o. Hoče iz Mraibora.

“Ovaj novac je Dijana Đuđić podigla u gotovini i predala Vuku Miranu i Roku Snežiču”, zaključilo je Tužilaštbo BiH, koje je, rekosmo, nakon svega konstatovalo da u ovom slučaju nema organiziranog kriminala.

Donacija SDS-u Janeza Janše

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Istrage, Dijaa Đuđić je  u novembru 2016. godine u Sloveniji otvorila nerezidentni račun firme Varkos iz Prijedora. Na raj račun uplaćeno je 348 hiljada eura po osnovu fiktivne fakture. Novac je uplatiča firma Elektra A.S. Đuđićeva je, potom, podigla taj novac i, prema navodima Tužilaštva BiH, predala ga Vuku Miranu i Roku Snežiču. Nekoliko mjeseci kasnije Dijana Đuđić je posudila 450 hiljada eura Slovenskoj demokratskoj stranci Janeza Janše.

Računi Jelene Sladojević – promet tri miliona eura

U istom periodu i Banjalučanka Jelena Sladojević poslovala je u Austriji. Ona je krajem 2016. godine otvorila nerezidentni račun u toj državi na koji su novac uplaćivale firme iz Slovenije “Applet” d.o.o. Maribor, “Interinzenirin – Industrijska montaža” d.o.o. Maribor, “Montaža Skrban” d.o.o. Maribor, Zlatko Skrban sp Maribor, Sitay – švicarska fondacija, Eleka A.S. i “Imperij davcnega svetovanja” Maribor. Osim ovih slovenačkih firmi, novac je na račun Jelene Sladojević uplatila i brčanska firma Cjevovar (kasnije Govinda). Također, na nerezitentni račun Jelene Sladojević novac su lično uplatili Klavdija i Rok Snežič i Lidija Zrnić iz Banja Luke. Na taj račun ukupno je uplaćeno tri miliona eura koje je Jelena Sladojević, potom, transferisala na druge račune.

Računi Tanje Došen Subotić  – uplate od 9,5 miliona eura

U novembru 2016. godine istim biznisom se počela baviti i Tanja Subotić-Došen iz Banja Luke. Na njene bankovne račune u Austriji uplaćeno je ukupno 9,5 miliona eura. Primala je uplate od firme Cjevovar (Govinda) Brčko, Kuča Dražen vl. Elektro – K.A. Ptuj, “Eleda mont” d.o.o. Ljubljana, Bereinzahlung Kredt”, Bereinzahlung gahlauszalung” i Pretios neprimicnine. Ona je dio novca podigla u gotovini i predala ga Miranu Vuku i Roku Snežiču, dok je ostatak putem prebacila na račune otvorene na fizička lica : Jernej Sotto, Darko Smid, Marko Jaklić, Andrija Tasić te firmama Excelsus d.o.o. Stobreč Split i “imperij davčnega svetovanja d.o.o. Maribor.

U istom periodu, na račun Edina Vehabovića otvoren u Austriji, uplaćeno je ukupno 1,2 miliona eura i to sa računa firmi Hidromont d.o.o. Maribor, Eleka A.S. te MDT BIO Slovenska Bistrica.

“On je novac podigao u gotovini i predao ga Miranu Vuku i Roku Snežiču”, piše u dokumentaciji koju su nam dostavili izvori iz Tužilaštva BiH.

Na ovaj i sličan način Rok Snežič i Miran Vuk su oprali oko preko 22 miliona eura. Istraga.ba će u narednim danima nastaviti objavljivati sve dokaze o pranju novca organizovane kriminalne grupe kojom su rukovodili saradnici slovenačkog premijera Janeza Janše. U sljedećem nastavku objavljujemo dokaze o poslovnim vezama Roka Snežiča sa banjalučkim kriminalcima koji su hapšeni zbog prostitucije.

istraga.ba

Share.

Leave A Reply