Pogledajte koju vakcinu je primio Recep Tayyip Erdogan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je primio vakcinu protiv COVID-19. Dozu kineske vakcine CoronaVac, Erdogan je primio u Gradskoj bolnici u Ankari.

“I ja sam primio vakcinu”, poruka je koju je Erdogan objavio na profilu na društvenoj mreži Telegram.

Ranije u četvrtak počela je vakcinacija zdravstvenih radnika širom Turske.

Turski predsjednik je nakon vakcinacije u bolnici, kazao kako je u okviru uspješnog programa vakcinacije do sada vakcinisano blizu 300.000 zdravstvenih radnika.

Najavio je i da će stići još 25-30 miliona doza vakcina protiv COVID-19, te da žele nastaviti vakcinaciju.

Dodao je kako vjeruje da će program biti uspješan ukoliko svi, uključujući i političke lidere te parlamentarne zastupnike budu poticali na vakcinaciju.

Zdravstvenim radnicima je zahvalio na naporima koje ulažu u borbu protiv COVID-19, te dodao kako njihovi napori neće proći neprimijećeno.

U saopćenju na Twitteru napisao je kako je cilj u veoma kratkom roku vakcinisati sve građane.

 

 

Ministar zdravstva Fahrettin Koca u srijedu je postao prva osoba koja je primila kinesku vakcinu CoronaVac. Nakon ministra, vakcinisani su i članovi Naučnog odbora za borbu protiv koronavirusa.

Podaci Ministarstva zdravstva, pokazuju kako Turska ima 1,1 milion zdravstvenih radnika koji bi trebali biti vakcinisani u roku od mjesec.

Dvije doze trebaju biti date u razmaku od 28 dana. Oni koji su prebolovali COVID-19 neće biti vakcinisani četiri do šest mjeseci od njihovog oporavka.

Ranije u srijedu, zvanično tursko tijelo za lijekove i medicinsku opremu odobrilo je CoronaVac za hitnu upotrebu protiv novog tipa koronavirusa.

Prva isporuka vakcine protiv COVID-19 od tri miliona doza, kineske kompanije SinoVac Biotech u Tursku je stigla 30. decembra.

Share.

Leave A Reply