Pokušaj SDP-a da Vojina Mijatovića nametne kao vođu Bošnjaka u RS-u

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić na adrese 11 političkih subjekata u BiH, tačnije u FBiH, uputio je poziv kojim njihove čelne ljude poziva na sastanak zakazan 18. maja ove godine u 12 sati u prostorijama SDP-a u Sarajevu.

Tema sastanka, kako stoji u pozivu, je uspostava pokreta za državu „kao političkog pokreta za jedinstven nastup u entitetu RS na općim izborima 2022. godine“.

“Ovo je pokušaj da se SDP promovira kao objedinitelj probosanskih snaga u RS-u. To se dešava nakon rapidnog gubljenja biračkog tijela ove stranke u manjem bh. entitetu. Na izborima 2018. godine SDP je imao blizu 12.000 glasova u RS-u, dok je na novembarskim lokalnim izborima imao oko 6.000 glasova, što jasno govori da više nisu nikakav politički faktor u RS.

Ovo je providan pokušaj SDP-a da se Vojin Mijatović nametne kao nosilac procesa integracije, tačnije vođa Bošnjaka u RS, da mu bošnjačko biračko tijelo pokloni mandat, a onda, znamo iz iskustva, šta takvi likovi rade sa mandatom. Sastanak nije ni održan, a kamoli postignut neki dogovor, a Mijatović je već počeo da određuje ko, ako dođe do zajedničkog nastupa na izborima, može biti na izbornim listama, a ko ne može. To je i razlog zašto ja, ko čelnik Pokreta ‘Doboj u srcu’ i nosilac liste na proteklim lokalnim izborima, nisam pozvan na ovaj sastanak.

Logično, jer lista ‘Doboj u srcu’ na proteklim izborima je imala više glasova nego devet od ukupno 11 političkih subjekata koliko ih je SDP pozvao na sastanak”, kazao je Sevlid Hurtić, čelnik Pokreta „Doboj u srcu“ i aktuelni predsjednik Skupštine grada Doboj, prenosi Politicki.ba.

Share.

Leave A Reply