Policija u Beogradu preko puta murala Mladiću, legitimiše one koji se zaustave

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Njegoševoj ulici u beogradskom Vračaru, gdje se na jednom zidu nalazi mural sa likom Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, nalazi se policija na oba ćoška, prisutne su i dvije marice, a policajci legitimišu svakoga ko se zaustavi ispred murala, rekao je očevidac za N1 Beograd. Podsjetimo, Inicijativa mladih za ljudska prava najavila je prije nekoliko dana da će danas prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću, nakon čega je Ministrarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo tu akciju. Nakon toga YIHR je objavio otvoreno pismo u kojem su naveli da neće doći da kreče mural, ali su objasnili i zašto.

Djevojka koja je govorila za N1 kaže da je stala porazgovara sa komšijom, kada su joj tražili ličnu kartu i uzeli podatke. Navodi da kada je prethodno prolazila u autu tražeći parking, vidjela je da policajci, također, legitimišu dva momka.

Ona za N1 Beograd navodi da je pitala policajce zašto su tu, primjetivši da ima “previše policije da čuva jedan zid”, poslije čega su je legitimisali. N1 Beograd je objavio i video snimke sa tog mjesta.

Inicijativa mladih za ljudska prava najavila je prije nekoliko dana da će prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću, nakon čega je Ministrarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo tu akciju. Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandra Vulina, skup je zabranjen zbog bezbijednosnog rizika, dok Inicijativa tvrdi da država i ovog puta štiti i brani ratne zločince.

  1. “Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje. Na 9. novembar Međunarodni dan borbe protiv fašizma u Beogradu se neće niko sukobljavati na ulicama i kvariti život našim građanima, i niko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava”, naveo je tada Vulin.
Share.

Leave A Reply