PORUKA SA CETINJA: NEĆEMO DOZVOLITI UZURPACIJU CRNOGORSKIH SVETINJA OD ONIH ŠTO NAS NE PRIZNAJU KAO NACIJU

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Na mirnom protestu na Cetinju veliki je broj građana iz cijele Crne Gore, koji su izrazili protivljenje ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru najaljenom za 5. septembr.

Aktivista za ljudska prava Peđa Vušurović pročitao je na protestu Deklaraciju koja je usvojena aklamacijom na skupu.

Deklaraciju prenosimo integralno:

Mi slobodni građani Crne Gore, slobodnom voljom danas smo se okupili na Cetinju, gnijezdu slobode koje to nije postalo čekajući da okupatori i domaći izdajnici odstupe, no srčano braneći ideale koje su Crnu Goru održali kroz vjekove – poručeno je sa Cetinja.

Danas smo izloženi svaskolikoj diskriminaciji- rtničkom čišćeju u institucijama, šikaniranju i vrijeđanju, skrnavljenju spomenika, progonu intelektualaca, negiranju nacionalne đ, kulturne, jezičke i vjerske posebnosti, te te besumučnom propagandnom raztu čiji su centri u Beogradu i Moskvi, u u kojim nas žele predstaviti uzurpatorima vjerskih prava onih koji su u Crnoj Gori npogazili sve ljuske i božije zakone.

Ne branimio mi sprskom patrijarhu da ustoliči svog namjesnika u objektima koje je izgradila Crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici SV. Petra, u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnom simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode.

Ne dozvoljavamo ga posebno zašto što im je potreban kao simbolistički dokaz našeg pristanka na okupaciju od strane onih što nas ne priznaju ni kao pravosllavc, ni kao muslimane, ni kao katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju jezik ni crkvu, ni državu ni kulturu.

Zato poručujemo domaćoj i stranoj javnosti da :

1. Druge domovine do Crne Gore nemamo i nećemo dozvoliti njenu klerikalizacij, fašizaciju, asimilaciju i utapanje u “srpski svet”.

2.Crna Gora može opstati kao evropska i euro-atlanska, građanska i sekularna država koja će uvažiti prava svih koji u njoj žive – bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, jer je na tim načelima 2006. godine obnovljena Crna Gora.

3. Crna Gora je kroz istoriju bila utočište svima slobode ištućima, a današnji Crnogorci nijesu lažna nacija no vjerni baštinici slobodarstva koje su nam izborili preci

4. Nećemo dopuštiti skrnavljenja crnogorskih svetinja koje su uzurpirali oni što ne priznaju mi Crnu Goru kao državu, ni Crnogorce kao naciju.

5. Najveća vrijednost savremene Crne Gore je njena multietnička harmonija; to je jedina balkanska zemlja čiji manjisnki narodi pružaju podršku državnom suvereniitetu, i mi marionetskoj vlasti tu civilizacijsku tekovinu nećemo dozvoliti da unizi

6. Crna Gora je vjekovima dio evropske civilizacije i mi ćemo se svim raspoloživim sredstvima boriti za evropske vrijednosti sekularizma, građanskog društva i multikulturalnog sklada, jer to je uslov i našeg opstanka

Blokirali kružni zbog onih koje je policija spriječila da dođu na Cetinje

Nakon čitanja Deklaracije, Vušurović je pozvao okupljene da se upute ka kružnom toku na ulazu u Cetinje i da blokiraju saobraćaj u zank podrške onima koji nisu uspjeli da iz drugih gradova dođu do Prijestonice. Oni su istakli i da je policija saobotirala njihov dolazak.

Vušurović je u svom govoru poručio da “Crnogorci nemaju iz Crne Gore nemaju đe”, a da Crkva Srbije ima sve ono što joj treba, te da Crna Gora neće dozvoliti u svojom svetinjama da se ustoliči mitropolit Joanikije.

Vušurović na Cetinju: Mi odavde i đe nazad – nemamo

Postavljena je bina i ozvučenje ispred Lovćenske vile i okupljaju se građani koje nose crnogorska obilježja.

Na Cetinje su pristigli i Danilovgrađani koji su proteklih dana poručivali Cetinjanima da su uz njih. Prošetali su gradom pjevajući i noseći transparent i baklje.

Malo posle njih pristigli su i Kotorani sa transparentom “Kotor vazda uz Cetinje”.

Neke od poruka koje dolaze sa Cetinja su “Lovćen neće pasti”.

Na Cetinju je i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Policija je postavila ogradu oko Cetinjskog manastira.

Na ogradi oko manastira, građani su postavili ruže i crnogorske zastave.

Jutros je na Cetinju osvanuo transparent dobrodošlice “Tuđe nećemo – svoje ne damo!”

Grupa građana Cetinja pozvala je juče sve građane Crne Gore, “koji ne pristaju na okupaciju, izdaju i ropstvo” da se danas u podne okupe ispred Lovćenske vile i pošalju dostojanstvenu poruku da nijesu teroristi, ali da neće više stoički podnositi „teror kojem su izloženi.“

– I pored brojnih poziva da odustanu od prljavih okupacionih namjera najavljenih za početak septembra u Cetinjskome manastiru, podanička Vlada Crne Gore zanemaruje pozive svojih građana i odlučno djeluje po nalogu Crkve Srbije i države Srbije, saopštila je grupa građana Cetinja.

– Nas koji se protivimo izdajničkoj politici vlasti i svođenju Crne Gore na srpsku pokrajinu, nas koji ne pristajemo na laž da je Crkva Srbije stvarala Crnu Goru odnosno da u njoj bitiše osamsto godina, nas koji baštinimo slobodarsku tradiciju i koji smo pružali utočište svima slobode ištucima – ova vlast želi okovati u bukagije „srpskoga sveta“ i proglasiti nas teroristima – navode oni.

Zbog toga pozivaju sve građane Crne Gore, koji ne pristaju na okupaciju, izdaju i ropstvo, da se 22. avgusta u podne okupe ispred Lovćenske vile i pošalju dostojanstvenu poruku da nijesu teroristi, ali da neće više stoički podnositi „teror kojem su izloženi.“

– Okupimo se u što većem broju 22. avgusta da ih pozovemo da odustanu od namjere da podanika anticrnogorske politike ustoliče na prijestolu Svetoga Petra. A nakon toga neka razmisle do septembra: ne odustanu li – mi im to svetogrđe dozvoliti nećemo, ma koju cijenu platili. Nije Cetinje postalo gnijezdo slobode čekajuci da okupatori i domaći izdajnici odstupe no srčano braneći ideale koji su Crnu Goru održali kroz vjekove. Pokažimo u neđelju da su nam na srcu ideali građanske, časne, viteške i slobodne Crne Gore, koja ne ljubi lance! Svi na Cetinje! Jer Crna Gora je vaš i vi s njom rođeni vijenac – poručuje grupa građana Cetinja.

Izvor: Pobjeda

Share.

Leave A Reply