Pozadina kaosa u Washingtonu: Trump je konačno uspio – izazvao je pobunu protiv demokracije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Američki je predsjednik danima nakon izbora ostrašćenim porukama pozivao na rat protiv navodne krađe glasova. I dobio ga je

Bilo je više nego jasno da će Trumpova zapaljiva retorika u nekom trenutku izazvati nasilje. Nije bilo pitanje hoće li nego kad će. On se, potvrđeno, raspitivao o mogućnosti da proglasi izvanredno stanje i tako ostane na vlasti. A onda, kad je sve propalo, pozvao je svoje pobornike, kako se lijepo vidi na slikama, bijele suprematiste, naoružane, da dođu 6. siječnja u glavni grad i obrane ustav.

Onda se poslijepodne i pojavio među njima i rekao: “Ne priznajete poraz kad je u pitanju krađa. Našoj je zemlji dosta i nećemo to više podnositi.”

U tom je trenutku američki potpredsjednik Mike Pence otvarao proces potvrđivanja izbornog pobjednika, u skladu s ustavom, a senator Mitch McConnell rekao da “Američki senat ima viši poziv od beskrajne spirale stranačke osvete”. I pozvao da se prihvate izborni rezultati. Obojica su republikanci, u samom vrhu stranke. Oni su branili ustav.

Pred zgradom Kongresa se nakon Trumpovom nastupa dogodilo ono što se moglo očekivati, okupljeni su osokoljeni pozivom svog neupitnog, fanatičnog vođe, krenuli prema svojoj meti, Kongresu u kojem, kako oni vide i Trump im je rekao, kradu njihovu pobjedu. Ne zaboravimo, Hannah Arendt, njemačko-američka filozofkinja je kao izvorište nacizma navela fanatičnog vođu koji dobiva masovnu podršku.

Policija je bila preslaba i u SAD-u se dogodila scena kakve smo viđali ne tako davno primjerice u Sobranju (parlamentu) u Sjevernoj Makedoniji, kad je došlo do fizičkog obračuna u zgradi zakonodavnog tijela. Krvave glave koje su uvijek znak da nešto s demokracijom nije u redu. Ulica koja smatra da njezino mišljenje nadilazi zakone, ustavni poredak, sigurnost. Najveća prijetnja demokraciji koja može biti zamorna, puna kompromisa, spora, ali koja je, vratimo se opet Churchillu, najbolji sustav koji smo dosad pronašli. U Kini se tako nešto ne može dogoditi jer bi policija pobila sve one kojima bi tako nešto palo na pamet, u Rusiji bi ih isprebijali i potrpali u kazamate, tako i u Erdoganovoj Turskoj.

Trump je konačno ipak ustuknuo i pozvao svoje “dobre ljude” na Twitteru – nije se više usudio pojaviti pred njima – da “podrže snage reda i zakona. Oni su stvarno na našoj strani zemlje  Budite miroljubivi”. Nakon što je prekinuta sjednica Kongresa. I ustavom i zakonima utvrđena procedura konačnog potvrđivanja izbornog pobjednika. Ne sumnjam da se Trump malo uplašio, ali mu se ispod one narančaste kose sigurno opet roje brojne ideje kako bi iskoristio ovu situaciju da ostane na vlasti.

Ako je do ovog trenutka i bilo ikakve sumnje da je Trump žrtva neke urote, sada je potpuno jasno da je riječ o tipu koji ne shvaća esenciju demokratske vlasti, demokracije kao sustava i prava građana (i na okupljanje, ali ne na upadanje u zgradu predstavništva izabranog glasovima građana). I da je za dobrobit SAD-a, a posljedično i svijeta, bolje da se što prije povuče sa svih položaja i zavuče u rupu u nekom Mar-a-Lagu.

 

Share.

Leave A Reply