Poziv na pravljenje pakta protiv Srba je nastavak Izetbegovićeve politike konfrontacije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u kojoj poziva na pakt Bošnjaka i Hrvata, poput onog 1993. godine, nasuprot Srba, predstavlja nastavak njegove politike konfrontacije s ciljem produbljivanja krize i ona je u potpunosti antidejtonska.

Poručio je ovo predsjednik DNS Nenad Nešić, dodajući da pravljenje pakta dva protiv trećeg naroda ovdje nikada nikome ništa dobro nije donijelo.

– Četvrt vijeka od okončanja sukoba, vrijeme je da se Srbi, Bošnjaci i Hrvati udruže i u političku prošlost pošalju one koji siju mržnju, strah, udaraju u ratne bubnjeve i prizivaju zlo – ističe Nešić.

Koliko morate biti neodgovorni, dodaje Nešić, da zagovarate politiku koja je BiH gurnula u rat i proizvela tolika stradanja i patnju.

Koliko mora biti jaka želja za očuvanjem vlasti kada ste spremni sopstveni narod gurnuti u ambis? – zapitao je Nešić.

Izetbegović, ističe on, ne shvata da nema tapiju na BiH i da ona jednako pripada svim njenim narodima i da je niko ne može svojatati.

– BiH ima onoliko koliko se svi komotno u njoj osjećaju.  To što Izetbegović sebe izjednačava sa BiH je odraz njegovih neostvarenih ambicija. To što poziva na paktove protiv Srba, najviše nanosi štetu bošnjačkom narodu kojeg gura u geto. Samo mi nađite susjednu državu s kojom se Izetbegović nije pokušao posvađati. Svojom plemenskom i svađalačkom politikom postao je najveći generator krize – kaže Nešić.

Share.

Leave A Reply