Poznat datum presude ratnim zločincima Ratku Mladiću, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius kazao je da se izricanje presuda Ratku Mladiću te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću očekuje u maju 2021. godine.

„Da nije bilo Covida-19, Mehanizam bi završio postojeća suđenja ove godine, kako sam predviđao prošlog decembra“, rekao je Agius.

On je naveo da su žalbe na prvostepenu presudu Ratku Mladiću iznesene u augustu ove godine te da bi se predmet trebao okončati u maju 2021. godine.

Ranije je Mehanizam najavio da će do kraja 2020. godine izreći presudu Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, piše BIRN.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

 

Share.

Leave A Reply