Preminuo Jean-Paul Belmondo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

LEGENDARNI francuski glumac Jean-Paul Belmondo preminuo je u 88. godini.

Vijest o smrti potvrdio je njegov odvjetnik za AFP. Glumac je preminuo u svom pariškom domu. “Bio je vrlo slab u posljednje vrijeme. Otišao je mirno”, rekao je Michel Godest za agenciju France Presse.

Belmondo je glumio u osamdesetak filmova i ostavio iza sebe nezaboravne uloge. Bio je jedna od najvećih francuskih glumačkih zvijezda, a proslavio se ulogom Michela Poiccarda u filmu Do posljednjeg daha.

Trailer za Breathless
00:00
/
03:23

Rođen u umjetničkoj obitelji

Rođen je 9. travnja 1933. u Neuilly-sur-Seineu, u umjetničkoj obitelji. Njegov otac, Paul Belmondo, bio je poznati kipar, a majka, Sarah Rainaud-Richard, slikarica.

Od djetinjstva su se trudili da kod Jeana-Paula razviju interes za umjetnost, no njega je u mladosti zanimao isključivo sport, osobito nogomet i boks. Nakon što je zbog plućne infekcije morao stopirati bavljenje sportom, Belmondo se odlučio posvetiti glumi.

Nakon što je postigao veliku slavu u Godardovom Do posljednjeg daha, okreće se glumi u komercijalnim filmovima, većinom avanturističkim komedijama, kao što su Čovjek iz Rija i Čovjek iz Hong Konga, što mu donosi izvanrednu svjetsku popularnost.

Međutim, ne napušta ni umjetnički relevantnija djela, pa se pojavljuje i u filmu Ludi Pierrot. Od kraja 1970-ih češće glumi u akcijskim i kriminalističkim filmovima (Plaćenik, Profesionalac). 1990-ih se uglavnom posvećuje kazalištu.

Bio je poznat po tome što nije koristio kaskadere u akcijskim scenama.

Nakon sedmogodišnje pauze zbog pretrpljenog moždanog udara glumi se vratio 2008. ulogom u filmu Un homme et son chien.

Jean-Paul Belmondo ostat će zapamćen kao jedan od najpoznatijih i najsvestranijih francuskih i europskih filmskih umjetnika.

index.hr

Share.

Leave A Reply