Prestanite prijetiti RS-u

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, koji ga je obavijestio o, kako je navedeno u saopćenju, političkim napadima na bh. entitet RS, kao i o pokušajima njenog urušavanja te je uputio jasne zahtjeve i molbe Srbiji.

Vučić je saslušao Dodika i zamolio ga da u narednim danima i nedjeljama upotpuni svoje zahtjeve koje Vučić smatra legitimnim, saopćeno je iz Predsjedništva Srbije.

Odnos Srbije prema Bosni i Hercegovini i RS-u, Vučić je definisao na sljedeći način: zaključio je da Srbija smatra da odnosi s BiH “mogu i moraju da budu unapređeni, prije svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost”.

Vučić je u svom odgovoru Dodiku istakao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz RS-a, bez obzira na epidemiološku situaciju u Republici Srbiji i RS-u.

On je naglasio da je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima RS-u- posljednji put u iznosu od 20 miliona eura (40 miliona konvertibilnih maraka) te da će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške srpskom narodu u RS-u.

“Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ni na koji način ga nije i neće narušavati, ali zahteva da se prekine s pretnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je Republika Srpska ustavna kategorija Bosne i Hercegovine, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu”, dodao je Vučić.

Dvojica sagovornika dogovorila su i konkretne akcije po pitanju izgradnje kompleksa Jasenovac – Donja Gradina na teritoriji RS-a.

Share.

Leave A Reply