Pretvaranje Hrvata u manjinu vodi kraju BiH

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto istakla je da je narušavanje ustavnih prava i pokušaj proglašavanja Hrvata manjinom u BiH avantura određenih bošnjačkih političara, koja je potencijalni uvod u kraj BiH.

 

Krišto je za “Večernji list”, izdanje za BiH, istakla da je u BiH neophodno izvršiti izmjenu Izbornog zakona kojom se u potpunosti sprovode presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, kao i odluke Evropskog suda za ljudska prava.

Kada je u pitanju pravosuđe u BiH, Krišto kaže da Ustav BiH ne poznaje pravosuđe na nivo BiH.

Krišto je istakla da je sve zakone iz ove oblasti – o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i o Sudu i Tužilaštvu BiH, kreirala i nametnula međunarodna zajednica u BiH.

Pri tome, ističe ona, niko od nadležnih u institucijama, tijelima uprave i vlasti kao što je i Parlamentarna skupština BiH, nije imao nikakvu priliku, a ni pravo, predložiti drugačije rješenje ili iskazati stav.

“Brzo se uvidjelo da takav način uspostavljanja i funkcionisanja pravosudnih institucija nije dao efekta, da je doveo u situaciju kojim danas niko ne može biti zadovoljan, pa čak ni oni koji su nosioci pravosudnih funkcija, te ni najveći optimisti ne mogu negirati činjenicu da postoji ogromno nepovjerenje u pravosudne institucije u BiH”, istakla je Krišto.

Govoreći o funkcionisanju institucija u BiH, Krišto je naglasila da nepostojanje parlamentarne većine koja bi funkcionisala na programskoj osnovi, svakako doprinosi stvaranju problema, kako u funkcionisanju zakonodavne, tako i izvršne vlasti.

Ona je precizirala da se ne poštuju ustavne i zakonske procedure, a ima i preglasavanja u kojem se ne zna ko je vlast, a ko opozicija.

Krišto kaže da je većina članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH izabrana na nezakonit način, čime je narušena vjerodostojnost institucije.

“CIK je zapravo, gaseći demokratiju u Mostaru ispunio ulogu koju su mu namijenili njegovi nalogodavci i politički mentori, te je ovo samo uvod u opšte izbore 2022. godine kada se preko ove institucije sprema konačan obračun sa svim protivnicima unitarne bošnjačke BiH”, rekla je ona.

Ona ukazuje da se sve ovo dešava uz ćutanje međunarodnih institucija zaduženih za uspostavljanje demokratske BiH.

Krišto naglašava da će poteze i ulogu visokog predstavnika u BiH vrednovati istorija, dok državljani BiH svakodnevno osjećaju na svojoj koži rezultate djelovanja OHR-a.

Share.

Leave A Reply