Prije 37 godina u Sarajevu su održane 14. Zimske Olimpijske igre

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Najveća sportska manifestacija u Jugoslaviji su, svakako, bile Zimske olimpijske igre, kojima je od 8. do 19. februara 1984. godine domaćin bio glavni grad Bosne i Hercegovine – Sarajevo.

Period od 8. do 19. februara 1984. godine mnogi smatraju najlepšim u istoriji Sarajeva. Glavni grad BiH tada je bio centar sportskog svjeta.

Olimpijski plamen na gradskom stadionu Koševo upalila je klizačica Sanda Dubravčić, a u ime sportista zakletvu je položio Bojan Križaj.

Igre su imale i svoje heroje – Finkinju Marju Liisu Hamalainen, koja je osvojila tri zlata u skijaškom trčanju, Njemicu Katarinu Witt, koja je zadivila svijet u umjetničkom klizanju, baš kao i britanski par Torvill i Dean svojim izvođenjem Bolera.

Vučko je bio zvanična maskota tih Olimpijskih igara. Bila je to smotra sportista iz 49 zemalja.Najuspešnija takmičarka bila je Maria-Lisa Hamalainen iz Norveške.

Srebro za Jugoslaviju tada je donio Jure Franko, što su Sarajlije pozdravile sloganom “Volimo Jureka više nego bureka”.

Ostalo je zabilježeno da je 2.000.000.000 gledalaca putem TV prijemnika pratilo ZOI 1984. godine, 142.600.000 dolara koštala je organizacija igara a učestvovalo je 1.272 sportista.

Uz činjenicu da je polovinu troškova pokrila prodaja prava na televizijski prenos te da je ukupno prodano 250.000 ulaznica, od čega 200.000 u inostranstvu, Sarajevo je imalo i konkretne materijalne koristi od Igara.

Uz olimpijske objekte, Sarajevu je nakon tog događaja ostalo 2.850 novoizgrađenih stanova, više hotela, saobraćajnice i infrastruktura te je otvoreno najmanje 9.500 novih radnih mjesta.

Share.

Leave A Reply