Priština uvrijedila Tursku?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Obećanje Prištine Izraelu da će otvoriti ambasadu u Jerusalimu naišlo je na žestoke kritike u Turskoj.

Švedski list “Dagens Niheter” tvrdi da predsednik Redžep Tajip Erdogan vjeruje da je tzv. Kosovo izdalo i njega i muslimanski svijet.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije kritikovalo otvaranje ambasade navodeći da to krši rezoluciju UN i međunarodno pravo.

Na nedavno uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i tzv. Kosova i otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu takođe je reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Palestine, ocenivši taj čin kao razočaravajući i pozivajući Prištini da poništi odluku o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

“Sporazum koji je Kosovo potpisalo sa okupatorskom državom (Izrael) i izjava o nameri da otvori ambasadu u okupiranom Jerusalimu korak je koji je u suprotnosti sa svim onim što Kosovo pokušava da učini da bi ubedilo svet da ga prizna”, navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva, prenosi Ekonomija onlajn.

Izrael i Kosovo su zvanično uspostavili diplomatske odnose 1. februara na onlajn svečanosti.

Izraelski ministar spoljnih poslova Gabrijel Aškenazi je taj dan nazvao istorijskim i zahvalio SAD na njemu, a zatim otkrio ploču sa natpisom “Ambasada Republike Kosovo u Jerusalimu, Izrael”.

Priznanje Kosova od strane Izraela je deo sporazuma između Prištine i Beograda u čemu je posredovala administracija Donalda Trampa u septembru prošle godine.

Sporazum je takođe obuhvatio uzajamno priznanje između tzv. Kosova i Izraela, kao i posvećenost Beograda i Prištine da uspostave svoje ambasade u Jerusalimu.

  • Tzv. Kosovo je prva država s većinskim muslimanskim stanovništvom koja je otvorila ambasadu u Jerusalimu, prenosi Kosovo onlajn.
Share.

Leave A Reply