PROF. DR. IZETBEGOVIĆ UPOZORAVA: DOLAZAK VELIKOG BROJA GRAĐANA IZ INOSTRANSTVA NOSI OPASNOST OD UNOŠENJA NOVOG SOJA KORONAVIRUSA

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vjerujem u Pfizer BioNTech vakcinu i čim bude moj red, vakcinisat ću se, izjavila je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, odgovarajući na pitanje kakva su njena razmišljanja i saznanja, kao medicinskog stručnjaka, o vakcini protiv Covid-19, te kada građani BiH mogu očekivati da se pojavi i kod nas.

Rad bračnog para Sahin Ugur i Ozlem Tureci pratila sam godinama jer su oni istraživali mogućnost imunološkog odgovora organizma kod malignih bolesti. Ja sam se bavila ginekološkim malignomima i u svom radu sam pratila njihov rad. Iskreno se nadam dolasku vakcine početkom 2021. godine. Vjerujem u struku i nauku i ako bude potrebno ohrabriti građane, spremna sam i na javno vakcinisanje, mada mi se ne dopada ideja te vrste eksponiranja, naglasila je u razgovoru za Oslobođenje.

Na pitanje kako gleda na nove mjere Federalnog kriznog štaba za predstojeće praznike, te šta savjetuje bh. građanima, odgovara: “Mjere su propisane da se poštuju, sa razlogom.”

I treba poštovati sve što je propisano, naglasila je prof. dr. Izetbegović.

Pored vakcine protiv koronavirusa, prof. dr. Sebija Izetbegović govori i o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji usljed pandemije koronavirusa posljednjih dana u FBiH.

Brojke ukazuju na manji broj novozaraženih, pa se postavlja pitanje treba li zadržati higijensko-epidemiološke mjere i dalje u kontinuitetu do pojave vakcine.

Trenutna situacija je nešto bolja nego je to bilo u prethodnim danima. Brojke novozaraženih pokazuju da su građani discipliniraniji i da poštuju epidemiološke mjere. Sad bi trebalo nastaviti na isti način, jer bi svako popuštanje moglo dovesti do drastičnih pogoršanja. Tome u prilog idu i predstojeći praznici. Dolazak velikog broja građana iz inostranstva nosi veliku opasnost u smislu pogoršanja epidemiološke situacije, ali i unošenja novog soja koronavirusa koji se spominje u medijima. Još nema zvanične potvrde da se pojavio novi soj SARS-CoV-2, ali moramo biti oprezni. Dakle, bez opuštanja – ističe prof. Izetbegović.

Dodaje kako je bolje da se ponašamo kao da opasnost postoji i da se čuvamo.

Način je isti – fizička distanca, nošenje maske propisno, bez okupljanja više ljudi, provjetravanje prostorija u kojima moramo boraviti, često i detaljno pranje ruku. Bolje je strpljivo sačekati vakcinu, da bismo sačuvali svoje, ali i zdravlje onih koji nas okružuju. Trebaju nam samodisciplina i strpljenje da bismo mogli zdravi dočekati iduće praznike – poručuje prof. Izetbegović.

 

Share.

Leave A Reply