Profesor Fakulteta političkih nauka Senadin Lavić pristupio Demokratskoj fronti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Danas je pristupnicu kao novi član Demokratske fronte, potpisao Senadin Lavić, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Dobrodošlicu profesoru Laviću su poželjeli Željko Komšić, Predsjednik DF-a, Dženan Đonlagić, Generalni sekretar DF, Hamed Hodžić, Izvršni sekretar DF-a i predsjednik KO DF KS, Albin Zuhrić.

“Najlakše je sjediti na neutralnoj akademskoj tribini, posmatrati, izraziti nezadovoljstvo, čuđenje i povremeno komentirati događaje. Situacija u zemlji je suviše ozbiljna i ne mogu više sebi dozvoliti taj luksuz. Svjestan svih rizika ulaskom u Demokratsku frontu ulazim u političku arenu, jedino mjesto gdje se donose odluke koje kreiraju našu državu i budućnost”, rekao je Lavić.

Dodao je da se tu donose odluke koje mogu spriječiti ono od čega svi strahujemo te da ovo više nije vrijeme neutralnosti, a na svakome pojedinačno je donese važne odluke.

“Državotvorna politika, ideja za građansku državu, jednaka vrijednost glasa svih građana na svakom pedlju države kao vrijednost koja je formalno prepoznata i kroz sve presude Suda u Strazburu, direktni doprinos u aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO 2019. godine, su samo neke od strateških odrednica koje su me opredijelile da se aktivno uključim u tim časnih, poštenih državotvornih ljudi u Demokratskoj fronti, a koje predvodi Željko Komšić, aktuelni Predsjedavajući Predsjedništva BiH” kazao je Lavić.

Istakao je da u ovom važnom trenutku političke borbe za opstojnost državnih institucija nemamo više luksuza da sjedimo u komforu i hladovini akademske zajednice.

“Važno je da se politički aktivno uključimo i da nas što više da vlastiti doprinos, kako bi Bosna i Hercegovina postala jedno demokratsko, građansko društvo uz poštivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda”, naglašava Lavić.

Željko Komšić i Dženan Đonlagić su istakli da im je čast što je profesor sarajevskog univerziteta Senadin Lavić prepoznao “čistu i vjerodostojnu političku ideju, motiv i ciljeve Demokratske fronte, u kojoj je država uvijek bila iznad ličnog i stranačkog interesa”.

Share.

Leave A Reply