Prvi rezultati Oxfordove vakcine protiv korone pokazali snažnu imunološku reakciju kod starijih

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prvi rezultati testiranja trenutno vodeće vakcine protiv koronavirusa, na čijem razvoju sarađuju Univerzitet Oxford i kompanija AstraZeneca, pokazali su da preparat podstiče snažnu reakciju imunološkog sistema kod starijih ljudi.

Istraživači su ohrabreni ovim saznanjem, jer pokretanje zaštitnih anititijela i stvaranje T-ćelija kod starijih zapravo sugeriše da postoji mogućnost da budu pošteđeni ozbiljne bolesti i smrti od posljedica koronavirusa.

Osim toga, to saznanje je jako važno jer starije osobe spadaju u rizčnu grupu koja je posebno osjetljiva na teške oblike bolesti COVID-19 i isloženi su visokom riziku smrtnog ishoda.

Prva testiranja su pokazala da nova vakcina pokreće snažan imunološki odgovor i kod populacije starosti od 18 do 55 godina.

Ranija otkrića pokazala su da je vakcina inducirala dva oblika ljudskog imunološkog odgovora – generirajući antitijela i T-ćelije najmanje 56 dana.

Međutim, kako piše Financial Times, neki istraživači su ukazali da testovi nisu garancija da se vakcina može smatrati definitivno sigurnom i efikasnom za starije pacijente. To će sve biti poznato konačno kada se analiziraju puni podaci ispitivanja za navedenu starosnu grupu.

Smatra se da je kompanija AstraZeneca, koja radi na vakcini protiv koronavirusa s Univerzitetom Oxford, najbliža uspješnom otkriću pouzdane antikorona vakcine.

 

Share.

Leave A Reply