“Quo vadis, Bosna”: Iz Beča upućene poruke mira i stabilnosti u BiH

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pod motom “Quo vadis, Bosna”, saveza bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” danas je u Beču organizirao mirne proteste “za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini”.

Okupljanje je počelo u 12:30 sati na Maria-Theresien-Platz u Beču.

Noseći zastave Bosne i Hercegovine i Austrije više od hiljadu okupljenih kretalo se rutom Maria-Theresien-Platza– Haus der EU-BMEIA Heldenplatza, a završetak skupa očekuje se u 16 sati.

Skupu se obraćaju dr. Kemal Kozarić (ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji), Nurten Yılmaz (članica austrijskog parlamenta), Ewa Ernst-Dziedzic (članica austrijskog parlamenta), Damir Saračević (predsjednik Saveza “Consilium Bosniacum”), Ahmed Husagić (predsjednik pokreta “Snaga domovine”), Esma Murselović-Diman (članica odbora Saveza “Consilium Bosniacum”), Admir Mehmedović (član odbora Saveza “Consilium Bosniacum”) Kabir Sokullu (član odbora Saveza “Consilium Bosniacum”), Selma
Jahić (Preživjela žrtva genocida) i Anita Zečić (umjetnica).

Sinoć je u organizaciji “Consilium Bosniacum”, također, organizirana panel-diskusiju sa eminentnim stručnjacima na Diplomatskoj akademiji Beč.

Na panel-diskusiji su govorili: Dr. Hannes Swoboda (predsjednik “Međunarodnog instituta za mir”), Dr. Erhard Busek (predsjednik “Instituta za Dunavski region i srednju Evropu”), Dr. Vedran Džihić (politolog), Dr. Nedim Ademović (stručnjak za ustavno pravo) i Mr. Bedrana Ribo (članica austrijskog parlamenta).

Pozdravni govor će uputiti dr. Kemal Kozarić (ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji) i Damir Saračević, BA, BSc. (predsjednik krovnog saveza “Consilium Bosniacum”). Moderator diskusije je bio dr. Nedad Memić (konsultant za komunikacije).

Share.

Leave A Reply