Radončić poručio Zvizdiću: Napustit ćemo koalicioni dogovor ako SDA nastaviti otimati mandate SBB-a u Mostaru

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić potpisao je prigovor upućen Centralnoj izbornoj komisiji, a koji se odnosi na tačnost objavljenih rezultata Lokalnih izbora u Gradu Mostaru.

Kako je navedeno u obrazloženju prigovora, u utvrđenim i objavljenim rezultatima Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru kandidat Aleksandar Pikula na biračkom mjestu Tekija 2 ima 0 preferencijalnih glasova, što ne odgovara rezultatima zabilježenim u Obrascu za zbirne rezultate ZR (većinski glas) na kojem ovaj kandidat ima 125 preferencijalnih glasova.

Pogrešnim unosom broja preferencijalnih glasova ovaj kandidat je pozicioniran na jednom mjestu niže unutar liste, dok bi, da su podaci u utvrđenim i objavljenim rezultatima tačni, odnosno identični podacima iz Obrasca za zbirne rezultate ZR, koji odgovaraju stvarnom stanju, napredovao za jedno mjesto.

Ispravkom netačno unesenih podataka Pikula bi se pozicionirao na šesto mjesto kandidatske liste Koalicije za Mostar i imao mogućnost osvajanja mandata u slučaju da neko od izabranih vijećnika iz bilo kojeg razloga okonča mandat u Gradskom vijeću.

Inače, kako saznajemo, Fahrudin Radončić je danas poslao poruku Denisu Zvizdiću, koji je koordinator SDA za Mostar, da će, ukoliko se ne vrate pobrisani glasovi kandidatu SBB-a, ova stranka napustiti koalicioni dogovor, jer sve ukazuje da je SDA organizator otimanja mandata SBB-a.

U vezi ove dokumentovane izborne prevare, kako nam je rečeno, SBB će se obratiti i svim relevantnim međunarodnim adresama u BiH.

Share.

Leave A Reply