Radončić “promjenio ploču”: HDZ je glasanjem protiv Inzkovog zakona zabio Bošnjacima nož u leđa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je danas, nakon sastanka sa s američkim izaslanikom za izbornu reformu Matthewom Palmerom i predstavnicom Evropske unije Angelinom Eichhorst, da su naporno radili i postigli dogovor da se postigne standard izbora.Osvrnuo se na svoje jučerašnje izjave u kojima je pokušao opravdati predsjednika HDZ-a Dragana Čovića prilikom glasanja delegata HDZ-a u Domu naroda PSBiH da se “sruši” Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida.

“SBB ne pomaže HDZ-u nego opoziciji. Naš je stav da pomognemo opoziciji. Način njihovog glasanja (HDZ-ovog) u Domu naroda ne služi na čast pojedincima iz HDZ-a jer za nas Bošnjake je to ‘nož u leđa'”, kazao je Radončić.

Dodao je da smatra da će HDZ, kao stranka koja se zalaže za evropske standarde, u drugom krugu glasanja odbiti da podržava separatističku politiku Dodika u rušenju Zakona o zabrani negiranja genocida.

“Mislim da će oni sami glasati protiv toga. U najgorem slučaju mi imamo zaštitni mehanizam, to je Predstavnički dom gdje mi Bošnjaci i drugi iz Federacije nećemo dozvoliti da neko devastira ovaj zakon”, zaključio je Radončić.

Kada su u pitanju pregvori o izmjeni izbornog zakona Radončić je rekao da će sutra eksperti nastaviti razgovore.

“Ići ćemo korak po korak. Problema je previše mnogo je nagomilanih stvari i niko sebi ne smije dozvoliti neuspjeh. Uspjeli smo da dobijemo veći standard izbora i to je uspjeh”, zaključuje on.

Share.

Leave A Reply